Плевен е първият град в България с безжичен, безплатен, високоскоростен интернет, който се въвежда във всички нови тролейбуси. За това се похвали кметът на общината проф. Димитър Стойков, цитиран от БТА.

Стойков уточни, че нововъведението е благодарение на партньорството на общината с един от големите мобилни оператори у нас. Тестовете за въвеждането на интернет връзките в тролейбусите започва днес и ще приключат до края на седмицата.

По думите на кмета 3G интернет с мощност 12 гигабайта на практика ще позволява без проблеми всички пътници, които пътуват в новите тролеи да могат безпроблемно да ползват интернет с бърза връзка.

На практика 40 тролеи ще предлагат новата услуга в Плевен. От следващата година общината ще кандидатства за още 10 нови тролейбуси и така ще покрие почти 100-процента мрежата за масовия транспорт и градът ще е първият в България с такова покритие с екологичен транспорт, посочи кметът.

Димитър Стойков заяви, че има идея общината да кандидатства за доставка на електромобили по европрограма, които да свържат областния център със селища, които са станали на практика негови квартали като Ясен, Буковлък, Опанец, Брестовец, както и съседния общински център Долна Митрополия.

До момента Плевен усвоява 60 милиона евросредства за модернизация на градския транспорт, като собственият принос е 300 хиляди лева - останалите са финансиране по европейски програми, отбеляза кметът Стойков.