Възнагражденията на жените в България са средно с 25-30 на сто по-ниски от тези на мъжете.
Това каза доц. Лили Димова, председател на Агенцията за социални анализи, цитирана от Би Ти Ви.

В европейските държави тази разлика е с 15 на сто.

Дискриминацията спрямо жените е често срещано и видимо явление в областта на достъпа до пазара на труда.

Жените стават и по-често жертва на безработица и трябва да полагат повече усилия от мъжете, за да съчетаят личния и професионалния си живот, допълни доц. Димова.

Поради тази причина европейските депутати призовават държавите-членки да въведат национални мерки за подпомагане на жените при навлизането им на пазара на труда при равно заплащане за еднаква работа и за насърчаване на предприемачеството на жените.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че е необходимо съчетаване на семейния и професионалния живот при жените, преглед и координиране на националните и европейски политики, промени в законодателството и държавна политика по равнопоставеността на половете.

Анализ на КНСБ показва по-висока безработица сред българските жени спрямо мъжете, по-ниска средна пенсия в резултат на прекъсната и по-кратка кариера с по-нисък осигурителен доход, както и значително по-ниски доходи заради разликата в заплащането на мъжкия и женския труд.

Според д-р Христов все още непопулярни са мерки като споделеното родителство, гъвкавите трудови договори за жените майки и социалните услуги, които да осигурят време за работа на българките.