Това, което управляващите предлагат, е всеки да има право на информиран избор и да прецени къде да се осигурява - в НОИ или в частен пенсионен фонд. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов по отношение на промените, засягащи пенсионните фондове.

„Това е демокрацията. Аз като демократ считам, че всеки българин може сам да реши този проблем. Това ще доведе до конкурентност в тези фондове. Те ще имат една година време с реклама да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да му кажат „доходността при нас е по-голяма, тук парите ви се управляват по-добре, оставете ги", аргументира се министър-председателят преди началото на Срещата на върха на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП).

Никой не ги задължава, уточни още Борисов. По думите му е разговарял с Радан Кънев и Михаил Миков след парламентарната ваканция всички партии в Народното събрание отново да обсъдят въпроса.

„Единственото, което чух от всички лъжи за национализация, е, че ако веднъж отидеш в НОИ от частния пенсионен фонд, после не може да се върнеш. Възложил съм на Горанов да ми предложи и за това решение. Човек да може да се върне обратно, ако след година-две види, че някой пенсионен фонд не работи добре. Това бих подкрепил с две ръце", категоричен беше Борисов.

Преди срещата премиерът коментира и казуса "Южен Поток", като по думите му проблемът с газопровода вече не е само на България.

Очаквам днес от Европа да ни се отговори точно какво да правим с „Южен поток", категорично изложи позицията си министър-председателят и допълни, че европейските ни партньори трябва да разберат, че не можем да ходим за всяко нещо на арбитраж и да губим пари.

„Ще сложим на масата на всички европейски държави всички идеи. Това, че сме прогнозируем партньор на ЕС, означава, че и те трябва да поемат своя ангажимент, да отговорят с „Да" или с „Не", кое може и кое не.", смята още Бойко Борисов.

"Всички са наясно, и очаквам довечера на Съвета да запозная колегите с това какво би понесла България, ако не станем гъвкави и бързи в действията си с цялата ЕК. Надявам се днес да развържем този възел", обобщи очакванията си премиерът.