Окончателната оценка на Българска народна банка (БНБ) след одита за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) се очаква да излезе на 20 октомври - понеделник. Именно след тази оценка ще се вземе решението за съдбата на КТБ и ще се пристъпи към изплащане на гарантираните влогове на българите. Това обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов на пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет.

Финансовият министър представи изготвената позиция между Министерство на финансите, БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете по горещия казус „КТБ". Няма причина, по думите на министър Порожанов, за удължаване на специалния надзор в КТБ. Припомняме, че законовият срок за подобен специален режим и извършването на одит в банката е шест месеца, тоест до месец декември.

Финансовият министър напомни, че в края на септември Европейската комисия започна досъдебна процедура срещу страната ни по отношение на изплащане на гарантираните влогове до 100 хиляди евро на гражданите. Именно заради тази процедура страната ни трябва да отстрани две несъответствия, а именно законодателната пречка и трудното осигуряване на достъп до гарантираните влогове.

Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, за да се избегнат опциите за ненавременно плащане на тези пари", увери министър Порожанов и обеща, че този подготвен законопроект ще бъде изпратен на Европейската комисия до 30 октомври.

Финансовият министър разкри подробности около изготвянето на тази позиция за КТБ, като посочи, че дебатът между МФ и БНБ е бил неползотворен по отношение на това кой евентуално да изготви плана за преструктуриране на банката. Експертите на БНБ и на финансовото министерство са обсъдили и въпроса дали в КТБ трябва да влезе независим и международен финансов консултант не за оценката на състоянието сега, а за самия план за преструктуриране.

Отговорностите за развитието на казуса с КТБ по закон са на БНБ", отсече министър Порожанов. Той посочи още, че държавата трябва да помисли много добре и за законови промени по отношение на този специален надзор, тъй като той не може да продължава в такива безкрайни граници, които до момента са шест месеца.

Министърът на финансите обърна поглед и към Фонда за гарантиране на влоговете до 100 хиляди евро, като напомни, че там има недостиг от над 1 млрд. лева. Единият вариант за осигуряване на липсващите пари, по думите на Порожанов, е чрез облигационна емисия с държавно участие.

Изплащане на гарантиране влогове на граждани с облигации и книжа не е актуална и никога няма да е", категорично заяви обаче Румен Порожанов по отношение на появилата се информация, че гарантираните пари в КТБ на хората ще бъдат изплащани във вид на облигации.