Reuters

Най-малко седем души загинаха, а други 45 са ранени при взрив в южния руски град Ставропол.

 

Руските информационни агенции съобщават, че един от пострадалите е чужденец - от Турция или Азербайджан.

Взривното устройство е избухнало в центъра на града, само на 15 метра от двореца на културата и спорта в града, съобщава РИА Новости.

Представителите на Министерство на вътрешните работи заявиха, че по предварителни данни взривното устройство е било прикрепено към козирката на покрива на сградата.

Самоделното взривно устройство е било направено от 400 грама тротил.

Според властите всички загинали са жени. По неофициална информация сред жертвите е и момиче на 10-12 г.

Четирима от пострадалите са настанели за лечение в реанимацията на местната болница.

Една от версиите, по която следствието е започнала работа е атентат.

На мястото на инцидента веднага са изпратени спасителни екипи, оперативно-следствена група, както и медицински лица и служители на пожарната служба.

Образувано е наказателно производство за "убийство на две или повече лица" и "незаконен трафик на взривни вещества".

"Експлозията стана 15 минути преди концерт на Държавния танцов ансамбъл "Вайнах- легендата на Кавказ".

Началникът на отдела за извънредни ситуации в градската управа Борис Скрипка обяви, че властите разследват дали става дума за терористичен акт. Ставропол, който е населен предимно с етнически руснаци, е на около 350 км северозападно от Грозни, столицата на Чечения.

Свидетели разказват пред руските медии, че шокът от атентата е бил толкова силен, че близо 40 секунди след взрива над площада била надвиснала мъртвешка тишина. „Никой не викаше, никой не крещеше, беше ужасно тихо", разказва Игор.

Властите в града са открили гореща телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси, свързани с експлозията и пострадалите при нея хора.

Лекарските екипи призовават гражданите, които имат възможност да дарят кръв в болница, в която са настанени пострадалите.

Губернаторът на Ставроплска област Валери Гаевски заяви, че вече е създаден кризисен щаб, който ще оказва помощ на пострадалите.

28 май е обявен за ден на траур в областта в памет на загиналите при атентата.

Правителството на Русия ще отпусне 18 милиона рубли за оказване на помощ на пострадалите при инцидента.

Семействата на загиналите ще получат по 700 хиляди рубли, гражданите, които се намират в тежко здравословно състояние ще бъдат подпомогнати с по 300 хиляди рубли. Хората с по-леки наранявания ще получат по 150 хиляди рубли.