Общо 69 военнослужещи дежурят на юг и на запад, заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов пред журналисти в Стара Загора, цитиран от "24 часа".

"Българската армия не се използва за охрана на границата, ние само оказваме съдействие на МВР. Към този момент имаме 16 души на двете ГКПП-та с Македония. 53 военни оказват логистично съдействие на границата ни с Турция.

Бройката на хората, които ще оказват съдействие, естествено зависи от реалността, но към момента няма оценка, че откъм Македония има такъв поток бежанци, че да не могат да се справят колегите от МВР", коментира вицеадмирал Николов.

"На юг военните се занимават основно с поддръжката на защитното съоръжение и с траспортирането на колегите от МВР, без да участват в реално задържане на мигранти", каза той.

Шефът на отбраната заяви, че вторият етап от изграждането на защитното съоръжение по южната ни граница още не е започнал. В момента то се проектира.

"Съоръжението не се руши, както тиражираха някои медии. То е изградено от Въоръжените сили много качествено, но сами предполагам разбирате, че когато растителността от дадена площ се махне и се разчисти, водата си търси най-лесния път.

Така и тук в резултат на многото дъждове бяха подмити основите, които бяха изградени съгласно изискванията на 70 сантиметра дълбочина. Водата бе основната причина за проблема, но всичко вече е укрепено",

Относно подписаното споразумение за ремонт на нашите изтребители от Полша и ответната реакция на концерна-производител - РСК МиГ, че ще смята пипаните от трета страна самолети за бракувани, вицеадмирал Николов каза, че е необходимо да има окончателен договор. Запитан за липсата на лиценз от страна на Полша за подобна дейност, началникът на отбраната обяви, че това може да бъде коментирано по-късно.

"Много е вероятно тъкмо Полша да ремонтира двигателите на МиГ-овете, защото миналата седмица бе подписано споразумение за съвместни дейности в различни области, на първо място - в областта на военно-промишлената индустрия", потвърди морският офицер.

"Едва след подписването на окончателния договор можело да се каже: "Да, Полша ще бъде държавата, която ще ни съдейства за ремонта на двигателите на самолетите "МиГ-29".

Шефът на отбраната на Р България отказа да вземе отношение към изразеното намерението на външния министър Даниел Митов България да предложи стратегия на ЕС и на НАТО за борба с "Ислямска държава". Военният каза, че не е чел интервюто.

Вицеадмирал Николов не пожела и да коментира и предстоящата в Букурещ среща на военните министри от НАТО, на която се очаква представителите на страните от Източна Европа, членки на алианса, да поискат по-сериозно гаранции срещу евентуална заплаха от Русия.

"Не мога да кажа неща, които не са се случили. Когато срещата на министрите на отбраната се проведе и бъдат обявени темите, тогава те могат да се коментират", допълни вицеадмирал Румен Николов.

Военен №1 присъства на празника на Втора тунджанска механизирана бригада, която чества своята 17-годишнина. От изнесената информация стана ясно, че 63 процента от личния състав на бригадата е бил на мисии зад граница.