Родители и учители се обявиха против промени, залегнали в новия проект на Закон за предучилищното и училищно образование. Те са убедени, че чрез измененията ще бъдат закрити паралелките от 5-ти до 7-ми клас в математическите гимназии.

Припомняме, според новия закон не се предвижда да има отделни училища от пети до 12-и клас, каквито са в момента математическите гимназии.

Като родители и граждани искаме да демонстрираме нашата категорична позиция против унищожаване на най-ценното ядро, на най-достойните центрове на знание, на най-добрите постижения в съвременното българско образование, пишат несъгласните с промените.

Според тях проектозаконът трябва да се промени така че математическите гимназии да се третират като специализирани училища и тази промяна да бъде заложена в закона. Те настояват и да се разреши приемът след 4-ти клас в математическите гимназии.

Ако предложенията ни не бъдат приети, ще бъдат предприети законови действия на протести и гражданско неподчинение, категорични са несъгласните с реформите.

Те припомнят още, че преди година Сдружението на директорите на математически гимназии е предупредило обществеността за готвените промени, но очевидно становището на специалистите не е било взето предвид, а мотиви и аргументи за взетото решение няма. Не са посочени и конкретни ползи върху  развитието на образователната система.

Несъгласните с промените са инициирали и подписка, в която за по-малко от три дни са събрани над 2500 подписа.

Петицията, която съдържа конкретни предложения за промяна на текстове в проектозакона, мотивите към тях и примери за безбройните успехи на младите математици, ще бъде внесена в МОМН, Министерски съвет, Парламента и Президентството.

Според инициаторите на подписката засегнати от закона ще са десетки природо-математически и математически гимназии, които по правило са най-добрите и най-желани от родителите и техните деца училища във всички големи градове на  България. Това са СМГ „ Паисий Хилендарски" - София,  МГ „ Петър Берон" - Варна, ПМГ „ Акад. Никола Обрешков" - Бургас, ОМГ „ Акад. Кирил Попов" - Пловдив, ПМГ „ Нанчо Попович" - Шумен, гимназиите в Плевен, Монтана, Кюстендил, Ямбол и други.

Несъгласните с промените в законопроекта са категорични, че приемът след четвърти клас в Математическите гимназии трябва да се запази, защото позволява развитието на таланта на деца с доказани интереси и възможности в областта на математиката.

Начинът на обучение в МГ в 5-7 клас е доказано качествен. Доказателствата са многобройните национални и международни награди по математика, физика, информатика и високите резултати от НВО и изпитите за прием след седми клас на възпитаниците на математическите гимназии, допълват родителите и учителите.

Практиката е доказала, че математическото мислене се развива и формира от ранна възраст и изпуснатите години за специализирано обучение от пети до седми клас трудно могат да се наваксат впоследствие.

Математическите гимназии не трябва да се пререгистрират като друг тип училища, защото всяка една от тези гимназии има имидж, граден с години, и имената на математическите гимназии са станали вече търговска марка и синоним на качественото образование в България, посочват в заключение родителите и преподавателите.