"Няма чадър над нито една община по отношение на финансовите корекции за проектите по Оперативна програма "Околна среда". Няма чадър и над структурите на Министерство на околната среда и водите".

Това се зарече на брифинг в МС министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след днешното редовно заседание на правителството.

Управляващите си съчиняват проблеми, за да ударят наши общини, обяви ГЕРБ
Още...

Темата за европейските пари по ОП "Околна среда", размаханият пръст на Европейската комисия към страната ни, преразглеждането на сключените договори, спрените средства и финансовите корекции отново стана повод за размяна на реплики между управляващите и опозицията от ГЕРБ - почти по същото време в централата на ГЕРБ брифинг даде Томислав Дончев, който прогнозира фатален край на програма „Околна среда".

За да затвърди думите си, че няма привилегии по отношение на повторните проверки на проектите министър Михайлова посочи, че проверяваните общини с кметове на ДПС са осем, тези на БСП са шест, а тези с кметове на ГЕРБ са 40.

Искра Михайлова обаче отказа да даде примери с конкретни имена на общини с мотив, че окончателният доклад на одиторите все още не е приключил.

Министър Михайлова обясни с конкретни данни, че всички проверявани договори са сключени през годините от 2010 до 2013 година, като най-много пари са договорени през първите пет месеца на 2013-а година, а именно близо 453 млн. лева е стойността на сключените договори за поръчки.

"Финансовите корекции не спират изпълнението на договорите", отсече обаче Михайлова.

Тя самата вижда основния проблем на програмата в неритмичното и некачествено управление. "Отговорността е на всички", напомни министърът на околната среда и водите и „размаха пръст" най-вече на бенефициентите, които са сключвали договори.

Министър Михайлова все пак спомена бившия министър по европейските въпроси на ГЕРБ, като изтъкна - "Тогава министър Дончев каза, че няма да има проблем. Сега ние имаме проблем".

Всички емоционални изказвания на тема "проектите са обречени" министърът определи само като емоционални. За това каква е вероятността някои от сгрешените договори да стигнат и до прокуратурата министърът на околната среда и водите посочи, че управляващият орган на Оперативната програма има функциите да регистрира нередност, след като трябва да направи проверка и да излезе с решение дали грешката е неволна, процедурна и умишлена.

"При умишлени пропуски предполагам, че ще има и сигнали до прокуратурата", загатна министър Михайлова.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се включи в темата, като обяви, че в момента се извършват одити във всички Оперативни програми от стария програмен период.

Златанова дори си позволи да даде съвет към всеки един бенефициент по проектите, като изтъкна, че ако искат да избегнат финансови корекции, трябва да спазват закона.

"Това правителство не дели общините на свои и чужди, за разлика от друго. Има правила и ние се водим от тях", загатна и темата за конкретните общини вицепремиерът Златанова.

Предстоящите евроизбори и предизборната кампания на партиите, която започва официално само след дни, също бяха споменати на брифинга в Министерски съвет.

Министър Искра Михайлова, която заема пето място в евролистата на ДПС, призна, че от понеделник ще излезе в отпуск, защото това е нормалното и моралното действие.