Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че френските закони, които забраняват на медиите и социалните мрежи да публикуват екзитполове и предварителни резултати преди официалните данни, са остарели. Саркози каза, че няма да се изненада, ако тези правила се нарушат.

От прокуратурата в Париж предупредиха, че са дали специални нареждания на полицията да следи медиите дали публикуват екзитполове и предварителни резултати от президентската надпревара преди 20 часа в неделя.

По време на първия кръг от изборите през 2007 г. сайтовете на редица швейцарски и белгийски вестници блокираха в резултат на трафика от френски потребители, които са се опивали да проверят временните резултати. И това принуди много от тях да увеличат капацитета си преди изборите тази година.

Според Саркози ще бъде трудно да се спират подобни изтичания на информация, тъй като светът отдавна се управлява от социалните медии.

"Това не ме изненадва, защото светът се превърна в едно село" каза Саркози за Радио Европа 1, запитан дали чуждите медии и мрежи заплашват да разбият правилата.

Имаме правила, които на моменти са остарели. Всеки го знае", изтъкна той, допълвайки, че "не можем да създадем дигитална бариера между Франция и държавите по света, която да пречи на останалите да комуникират с нас".

Забраната за пускането на частични резултати преди последната избирателна секция да бъде затворена цели последните гласоподаватели да не се повлияят от резултати при вземането на решението.

В момента глобата за публикуване на предварителни резултати или екзитпулове в деня на изборите е 75 хиляди евро, съобщи Ройтерс.