Единна Русия на президента Владимир Путин ще има конституционно мнозинство в новия парламент, показва exit poll резултатите на завършилите преди минути парламентарни избори в Русия, предаде АФП.

Путин ще разполага с минимум 312 депутати, срещу скромните 51 за комунистите, 49 за Владимир Жириновски и 38- за Справедлива Русия.

Официалните резултати от парламентарните избори в Русия ще бъдат обявени на 7 или 8 декември, съобщи председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Владимир Чуров.

Пропрезидентската партия набира над 63.1% процента от гласовете.

Все пак Путин губи 7 млн. гласове в сравнение с последните избори за държавен глава.

Това не попречи на Владимир Путин дори поздрави "Единна Русия" с добрия резултат на парламентарните избори.

Борис Гризлов, лидер на „Единна Русия", заяви, че изборите са се превърнали в референдум за политиката на Путин, който убедително подкрепи действащия държавен глава.

В парламента влизат още националистите на Жириновски с 11.7%, комунистите на Зюганов - 8.7% и втората проклемълска партия Справедлива Русия на Миронов -8%.

Избирателната активност е рекордните 65% срещу близо 55% за 2003 г., като Най-висока е в Чечения и губернията на Абрамович - Чукотка. Там единствената партия, която влиза в парламента е "Единна Русия".

В Магадан гласуваха участниците от руското издания на "Star Academy".

По данни на Централната избирателна комисия партията на Путин взема 63.1% от гласовете. Владимир Чуров, ръководител на ЦИК, съобщи пред журналисти, че досега са преброени 70% от гласовете. На тази основа Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) получава 11.5%, Либералнодемократическата партия (ЛДПР) на Владимир Жириновски - 8.1% и "Справедлива Русия" - 8% (прагът за влизане в Думата е 7%).

Според ИТАР-ТАСС втори са комунистите с 11.5%, трета е Либералдемократическата партия на ултранационалиста Владимир Жириновски с 10.6%, а четвърта, на границата за влизане в парламента, е прокремълската партия "Справедлива Русия" с 7.1%.

Андрей Луговой може да стане заместник-председател на комисията по въпросите на сигурността на руската Дума.

Руските комунисти ще обжалват резултатите от днешните парламентарни избори, без да чака окончателните резултати, тъй като смята, че има огромен брой нарушения, които надхвърлят допустимите норми, предаде РИА "Новости".

Към тях се присъединиха и Съюзът на десните сили, който също ще иска касиране на резултатите от изборите.

САЩ дори призоваха руските власти да разследват внимателно съобщенията за изборни машинации, обяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу.

Спецчастите дори блокираха използваните от опозицията площади за протести от опозицията.

 

Според регионалните организации на компартията регистрирани са над 10 000 нарушения. Юристите са изпратили вече над 700 жалби до прокуратурата и над 8 000 жалби в избирателни комисии от различно равнище.

Комунистите са контролирали гласуването чрез над 300 000 свои представители.

Ръководителят на юридическата служба към ЦК на Комунистическата партия Вадим Соловьов заяви пред журналисти в щаба на партията, че юристите на партията вече са започнали да подготвят исковете, които ще внесат във Върховния съд.

Някои политици вече коментират, че след случващото се на парламентарните избори сериозно се притесняват каква истерия ще настане за президентските на 2 март. "Има само 4 месеца до президентския вот и само един човек има приблизителна идея какво ще се случи. Режимът на Путин наподобява този на мафията и той се държи като кръстник", заяви Андрей Иларионов, бивш икономически съветник на президента, цитиран от "Сънди таймс".