В момента опозицията доминира над управляващите, е заключението на агенция „Медиана", извършила националното представително проучване за политическите нагласи.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват по-малко, отколкото за БСП, ДПС и НДСВ взети заедно.
За ГЕРБ биха гласували 25.7% от избирателите, за БСП - 20%, за ДПС - 6.6%, а за НДСВ - 1% от хората, информира шефът на „Медиана" Кольо Колев.

ГЕРБ - 25,7
БСП - 20
ДПС - 6,6
Синята к. - 6,6
Атака - 2,2
РЗС - 1,2
НДСВ - 1

Партия "Атака", по думите му, продължава да се топи, като за националистите биха гласували 2.2% от хората, докато за Синята коалиция - 5.6%. За РЗС своята бюлетина биха пуснали 1.2% от анкетираните.

Кристалина Георгиева продължава да бъде водещият политик, като 55% от хората отговарят, че смятат именно нея за добър политик. Премиерът Бойко Борисов е на четвърто място, като освен от еврокомисаря, той е изпреварен по рейтинг от президента Георги Първанов и кандидата за президент Меглена Кунева.

Рейтингът на сегашния държавен глава се е покачил с 1% в сравнение с месец март тази година и вече е 49%, а на Меглена Кунева е 43%.

Все повече и повече българи осъзнават, че и премиерът носи отговорност за случващото се в държавата, което води и до лекото понижаване на рейтинга му. От март до юли доверието към Борисов е спаднало с 1%.

Ако изборите за президент са днес Меглена Кунева и кандидатът на ГЕРБ биха имали по 38 % подкрепа, сочат още данните на „Медиана". Според тях кандидатът на БСП Ивайло Калфин би имал 31 %.

„Президентските избори ще се решат на два тура", коментира  Кольо Колев.

Според изследването 37 % от интервюираните смятат, че изборите наесен няма да са честни. Само 15 на сто са уверени, че вотът няма да се компрометира.

За 100 лв. всеки девети българин би продал гласа си на предстоящите избори, а 15 % от хората биха го направили срещу 300 лева. Колев обаче отбелязва, че много повече граждани са готови да поискат пари срещу гласа си.

Тревожни са и данните от проучването, че всеки седми гласоподавател може да бъде преследван, заради политическите си убеждения.