Организирана престъпна група, извършвала финансови, данъчни и митнически закононарушения е разбита по време на съвместната операция на ГДБОП и ДАНС.

Операцията с кодово име "Универсалните" е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Акцията е проведена на територията на градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Плевен.

Предполагаемите щети за бюджета през 2012 г. възлизат на над 16 700 000 лв.

Престъпната група е внасяла от името и за сметка на фирми от типа „буфер" на бяла рафинирана захар и други хранителни стоки от Гърция, Чехия, а също и от Молдова.

Фирмите избягвали плащането на данъчните задължения чрез деклариране на фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми - тип „липсващ търговец". След това реализирали стоките на цена, много по-ниска от пазарната. Така избягвали плащането на дължимия ДДС и съответно ощетявали бюджета. В действителност хранителните продукти се реализирали в големите търговски обекти.

Всеки служител е имал т.нар. "прав телефон", с който може да разговаря с въведените в телефона му номера. Това е станало ясно от забравени инструкции за ползване на такъв телефон.

Цветанов благодари на бизнеса в България, който е сигнализирал за случващото се в бранша, като уточни, че информацията не е дошла от Гриша Ганчев или негов приближен.

Припомняме, преди няколко месеца Гриша Ганчев и сина му Данаил също бяха разкрити, като част от подобна захарна авера, ощетила държавата с милиони.

В хода на операцията са претърсени 50 обекта - счетоводни и банкови офиси, складове, пакетажни цехове, жилищни, сервизни и др. помещения. Иззети са много счетоводни, банкови и фирмени документи, печати на контролираните дружества, компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш-памети, големи суми пари и др.

В ГДБОП са доведени за разпит 80 човека, от които зад решетките са оставени едва осем. От тях четирима са вече с повдигнати обвинения.

По-късно днес спецсъдът ще гледа искания от спецпрокуратурата постоянен арест за трима от задържаните - Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев.

Неволно или не, МВР успя да обърка медиите с множество операции, кодови имена, смесвайки задържани от една в друга акция. В рамките на два-три дни вътрешното ведомство успя да проведе „Захарно петле", „Универсалните", „Шок-2" и т.н., като се оказва, че престъпленията били сходни или дори едни и същи.

Междувременно, министър Цветанов потвърди, че начело на бандата, разбита при "Захарно петле" стои Стайко Стайков, син на алкохолния бос Мино Стайков. По думите на Цветанов, Стайко Стайков в момента се намирал в чужбина на топло и хубаво място и предстои да бъде обявен за общодържавно издирване.