Русия обяви, че новите санкции на Европейския съюз ще възпрепятстват усилията за потушаване на кризата в Украйна и призова Запада да притисне Киев да проведе разговори за бъдещата структура на страната преди президентските избори на 25 май, съобщава Ройтерс, позовавайки се на руското външно министерство.

Резултатите от референдумите в Донецк и Луганск „трябва да бъдат ясен сигнал за Киев за дълбочината на кризата" в Украйна, подчертава ведомството в съобщение.

Към момента Кремъл не е признал обявената от двата региона независимост или че е готов да ги присъедини към Русия, но подчерта, че допитванията подчертават нуждата от разговори между прозападното украинско правителство и сепаратистите на Изток.

„Москва се надява...ЕС и САЩ да използват влиянието си върху ръководството на Киев, така че скоро - във всеки случай преди изборите на 25 май - да се обсъдят проблемите за държавната структура и уважение на правата на регионите", пояснява министерството.

Руският президента Владимир Путин заяви, че украинските избори нямат да бъдат легитимни, ако жителите на Източна Украйна не са сигурни, че техните права са защитени.

Заместник външният министър на Русия Григорий Карасин заяви пред посланика на ЕС за Русия, че санкциите на ЕС са банален подход, който няма да реши, а ще задълбочи различията, което пречи за съвместното разрешаване на ситуацията в Украйна.

Вчера ЕС наложи санкции на две кримски компании и 13 украински и руски длъжностни лица.

По-рано днес стана ясно, че провъзгласените от проруските сепаратисти в Източна Украйна народни републики в Донецк и Луганск са започнали преговори за обединение.