След като в защитената местност "Пода" край Бургас беше засечен къдроглав пеликан с птичи грип, експерти успокоиха, че няма опасност за хората, взети са мерки за птиците в района, където е открит мъртвият пеликан. Заболяването не се е появявало от 2006 г. Насам, съобщава НоваТВ.

"Къдроглавият пеликан е птица, която не отлита надалеч. В случая той се размножава в делтата на река Дунав и в резервата „Сребърна", а зимата прекарва в южните райони. Няма опасност други птици да са заразени, тъй като този щам се отключва, когато птицата е обезсилена по някакъв начин", обясни д-р Петър Янков, орнитолог и специалист в природозащитния център "Пода".

Той поясни, че съществува опасност за домашните птици, но ако те са държани на открито. Пренасянето става чрез непосредствен допир на два вида птици или чрез изпражненията. Именно затова препоръката е домашните животни да се държат на затворено.

"Няма разлика между клиничната симптоматика на птичия грип и останалите видове грип. Симптомите са висока температура, главоболие, болки в мускулите и гърлото, задух. Единственият начин за диагностициране на птичи грип е в близките 10 дни от появата на симптомите, заболелият да има контакт със заболява птица", обясни д-р Величка Григорова, епидемиолог в Районната здравна инспекция в Бургас.

Като превантивна мярка за предпазване от заразяване с птичи грип е да се избягва контакт със заразени животни, въпреки че те могат да изглеждат здрави. При намиране на умрели птици да се звъни на телефон 112 или в Дирекцията по безопасност на храните. Трябва да се спазва и лична хигиена. При първи симптоми на грипоподобно заболяване да се потърси лекарска помощ.