Инцидентът в събота на конференцията на ДПС е политическа провокация, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Ние с господин Атанасов (Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, б.р.) единствени нарекохме случилото се по верния начин. Това не е покушение, не е опит за убийство, не е атака. Това е политическа провокация", заяви Костов и подчерта, че това е вярната дефиниция и че той и Атанасов са най-прозорливите наблюдатели на случилото се.

„Това, което стана се отразява зле на българската политика, защото тази политическа провокация се оказва провокация срещу референдума", заяви още Костов. „Тя засмуква в себе си най-важното събитие за последните 50 години. Тя саботира едно изключително важно усилие на българското общество", добави лидерът на ДСБ.

Той подчерта, че управляващите трябва да изяснят кои са причинителите на тази политическа провокация. „Начинът, по който са тръгнали да го правят - да затварят всичко върху един човек, който имал маниакални желания за величие, не ни изглежда убедителен, защото върху тази политическа провокация ДПС ще се качи и ще прави предизборната си кампания. Не ще да е толкова проста тази работа", коментира Костов.

По думите му хората от Института по психология изпълняват поръчки на Цветан Цветанов и са последните хора, които трябва да бъдат изкарвани по телевизията. Лидерът на Сините каза, че се е убедил абсолютно в това, когато разследвал случая с убийството на Стойчо Стоев в Перник.
Според Иван Костов това са хора, чиято единствена роля е да заблуждават и да пускат неверни тези в българското общество.

„Не се поддавайте, идва референдум. Призовавайте хората да гласуват с „не". Стига с тази провокация. Тя мина, замина. Толкоз", добави Костов.