Външният министър на Израел Ципи Ливни е избрана с минимална преднина за лидер на управляващата партия „Кадима", съобщиха световните агенции.

Победата на Ливни в битката за председателското място в Кадима е първи етап в борбата й за министърпредседателското кресло.

Избирателната комисия съобщи тази сутрин, че във вчерашните вътрешнопартийни избори Ливни е получила 431 гласа повече от основния си съперник, министъра на транспорта Шаул Мофаз.

За Ливни са гласували 43,1 на сто, а за Мофаз - 42 на сто.

Сегашният премиер Ехуд Олмерт обеща да се оттегли от управлението, щом бъде избран нов лидер на партията. Олмерт насрочи новите избори след като нееднократно бе призоваван да се оттегли заради сериозни съмнения в корупция.

Новият лидер на „Кадима" заяви, че още от утре започва срещи с представители на различните парламентарни фракции за съставяне на коалиция, за да може бързо да сформира правителство и да се заеме със задачите, която я очакват.

Като една от най-главните от тях тя посочи "бързото създаване на стабилност".

В надпреварата участваха още двама кандидати - вътрешният министър Меир Шитрит и министърът на вътрешната сигурност Ави Дихтер.