Първата голяма зимна буря в САЩ за 2015 година удари Североизточното крайбрежие, съобщават американски медии.

Националната метеорологична служба описва бурята като „потенциална историческа виелица", която може да донесе снежна покривка до 90 сантиметра, силни ветрове, проблеми с електрозахранването и затруднения с трафика.

Хиляди полети са отменени, властите в най-засегнатите райони призоваха хората да се подготвят за бурята.

Извънредно положение е обявено в седем щата: Масачузетс, Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания, Род Айлънд и Ню Хемпшир.

В щата Ню Йорк властите спряха публичния транспорт и наложиха забрана за пътуване в 13 района.

Това е сериозна ситуация. Ако нарушите тази щатска заповед, възможно е наказание до 300 долара глоба", каза губернаторът на щата Андрю Куомо. По негова молба 260 войници от националната гвардия са мобилизирани.

Днес училищата в Ню Йорк са затворени. „Добрата новина е, че слънцето ще се покаже отново, но не знаем точно кога, поясни Куомо.

Губернаторът на Кънектикът Данел Малой обяви извънредно положение и подписа заповед за забрана за пътуване.

Хората трябва да разберат, че бурята е сериозна, заяви Малой. По думите му 120 хиляди домакинства могат да останат без ток. Всички учебни заведения са затворени.

В щата Масачузетс се очаква да падне най-много сняг във вторник вечерта. Вятърът се очаква да достигне над 100 километра в час в някои райони. Наложена е забрана за пътуване. Губернаторът на щата Чарли Бейкър определи ситуацията като „историческа, топ пет на най-големите бури". 500 войници са мобилизирани. Училищата в Бостън са затворени. Хиляди може да останат без ток.

Училищата във Филаделфия, щатът Пенсилвания, са затворени. Щатският департамент по транспорт призова водачите да отложат пътуванията си, ако е възможно.

Ако не трябва да карате, не карайте. Безопасността е на първо място. Направете всичко каквото е необходимо, за да се сте в безопасност", подчерта губернаторът Том Уолф.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи обяви извънредно положение в щата. По думите му 3 700 камиона са мобилизирани за почистване на пътищата в Ню Джърси. Наложена е забрана за пътуване.

„Ако не трябва да пътувате, моля ви, останете си по домовете и не излизайте на пътищата", призова той.

Ню Хемпшир също обяви извънредно положение и затвори щатските учреждения. Губернаторът Маги Хасън призова хората да останат по домовете за 1,2 дни. Очаква се между 40 и 60 сантиметра снежна покривка тази вечер.

Щатът Род Айлънд обяви извънредно положение, след като губернаторът Джина Раймондо издаде заповед. В щата се очаква снежна покривка между 45 и 65 сантиметра. Общественият транспорт е спрян.