Аргументите на България за допълнително финансиране във връзка с предсрочното спиране на блоковете на АЕЦ Козлодуй са сериозни.
Не са измислени, а почиват върху реални факти, цифри, нужди на българската икономика.

Това заяви премиерът Станишев на пресконференция в София, разказвайки пред медиите за вчерашното си посещение в Брюксел.

Припомняме, по време на разговорите си с председателя на ЕК Барозу и комисаря по енергетиката Пиебалгс премиерът е поискал това продължаване на финансирането и след 2009 година.

Сергей Станишев е припомнил, че още през декември 2005 г. като министър председател на България е повдигнал този въпрос във връзка с бюджета на ЕС за 2007-2013 г.

По думите на премиера ние сме представили нашите много убедителни аргументи за това финансиране, правейки съпоставка с аналогичните случаи в Словакия и Литва.

България не иска нещо повече от това, за което има основание и аргументи, подчерта премиерът.

Той категорично заяви, че страната ще продължи да се бори нейните аргументи да са чути и да се стигне до конкретни резултати през следващите месеци.

Премиерът съобщи още, че с председателя на ЕК са разтревожени от вчерашната новина, която е дошла от Москва.

"Смятаме за неприемливо ние - гражданите на ЕС, да бъдем заложници на проблемите между Руската федерация и Украйна ", обобщи Станишев.

По думите му опасността от нов епизод с газовата криза показва още по-ясно, че това което се случва е общоевропейски проблем и има нужда от общо решение в посока разнообразяване на източниците на газ и маршрутите за пренос за ЕС.

Премиерът съобщи, че е представил проектите за свързване на газовата ни система с Гърция и Румъния и за разширяване на резервите в Чирен.

Следващата стъпка на България е осигуряването на финансиране на енергийните проекти - в тежко съревнование с останалите страни членки, тъй като средствата от бюджета на ЕК са сравнително ограничени, посочи още премиерът.

Той съобщи, че България ще търси финансиране освен от ЕК, но и от Европейката инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други източници.