Парламентарната република като модел е показала немалко дефекти. Това заяви в Добрич президентът Георги Първанов в отговор на въпрос по темата за смяна на държавното управление.

На срещата в Добрич присъстваха водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин, Румен Петков и Емил Кало. Част от днешната обиколка и планирани срещи и разговори на АБВ с гражданите са Балчик и Девня, а утре от АБВ са във Варна.

Първанов даде пример със сегашното правителството, което е в ситуация на нисък рейтинг, без политическа отговорност, а ключовите решения за държавното управление се вземат от друг.

Той коментира и престрелката с обвинения между Делян Пеевски и Цветан Цветанов.

Двамата са се срещали, за да договарят как да се слага чадър над бандитите, договаряни са и политически поръчки за това как да бъдат охулвани политически опоненти".
Въпреки смяната на властта в България, механизмите са останали същите, разликата е само, че сега ключови политици ходят в кабинета на Пеевски, изтъкна Георги Първанов.

Той се ангажира с готовност за дискусия, където да бъде оформена визията на АБВ за правомощията и характера на отношенията между отделните власти в една нова конституция, което трябва да стане с коректен професионален диалог и чрез активно политическо общуване.

Подготовката на един такъв въпрос изисква максимално високо съгласие, коментира Георги Първанов и допълни, че експертите на АБВ ще работят в тази посока. За целта ще бъде разгледан европейският и световен опит в тази посока, за да се определи оптималният модел за българските условия.
Държавническата позиция на Първанов обаче е, че точно сега това не е темата на дневен ред за България.

Държавата е заложник на отношенията Станишев - Борисов. Това заяви от своя страна Ивайло Калфин.

Калфин отново подчерта необходимостта от непрекъснат диалог на всички нива в държавата. И заяви готовността на АБВ да бъде инициатор на серия от дискусии по ключовите за нацията теми.

Пред гражданите от Добрич, където бе открит и първият регионален офис на АБВ преди броени дни, Калфин коментира, че е въпрос на съвест да обяви политическата си позиция и да потърси съдействие за промяна.

Той обясни, че основната причина за рестарта и работата на АБВ не е борбата за власт, а очевидното управленско бездействие в момента и неудовлетвореност от пътя, по който се движи България. Калфин подчерта необходимостта от възвръщането на доверието в политиците и увереността за промяна в държавата на всеки един гражданин поотделно.

За работата на АБВ Калфин обясни, че тя ще се осъществява при пълна прозрачност и отново подчерта липсата на каквито и да било коалиционни принципи и наличие на политическа отговорност в дейността на сегашното държавно управление.

„И защото носим отговорност, няма как да се скрием зад поредната партийна листа", каза Ивайло Калфин пред жителите на Добрич. Той подчерта, че необходимостта от политически кабинет в интерес на яснотата кой носи политическа отговорност.

Ивайло Калфин отново очерта петте основни приоритета на АБВ, където основният е демографският въпрос - казус, около който ще се определя стратегията в икономически план, тази за образованието, здравеопазване и работата на държавните институции.

„По тези въпроси на страната ни е необходима дългосрочна политика и приемственост", подчерта Калфин. А основният принцип в работата на АБВ ще бъде диалогът с гражданите, и всички политически партии.