Президентът носи огромна отговорност за провала на референдума. Този упрек към държавния глава отправи бившият служебен премиер Георги Близнашки в ефира на БиТиВи. Принципна грешка било, че Росен Плевнелиев не конкретизирал въпросите. Във въпроса за мажоритарното гласуване, който Близнашки подчерта като най-важен, трябвало да се каже, че става дума за смесена система 50 на 50 пропорционална и мажоритарна.

Въпреки това, бившият служебен министър-председател бе категоричен, че ако е бил в пленарна зала, щял да гласува позитивно и за трите въпроса за референдума.

„Големият проблем е, че резултатите от този референдум ще бъдат във вреда на много от политическите партии, особено по-малките", заподозря Близнашки, който беше съветник на ДПС именно по конституционните промени.

Близнашки подчерта, че е разочарован от отпадането на по-важните въпроси, предвид факта, че именно той бе създател на инициативния комитет за събиране на подписите. Странно било, че президентът не го потърсил, когато внасял въпросите.

Близнашки предупреди, че не трябва да се залага прекомерно на искането до Конституционния съд за тълкуване на Конституцията, защото КС по принцип се произнася по законодателни текстове, а не по добри намерения.

Професорът по конституционно продължи с упреците, определяйки правосъдния министър Христо Иванов като „един голям провал, да не говорим за съдебната реформа, която пробутва". „Трябва да се открие пътят на гражданите да търсят защита от законите, които се прилагат спрямо тях", категоричен е Близнашки.

Според него идеята за разделяне състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия не е лош по същество. Големият въпрос обаче е как ще бъде направено всичко това. Близнашки обяви, че правосъдният министър има вредни намерения.

Бившият служебен премиер не се изказа ласкаво и по повод избора на Мая Манолова за омбудсман. Тя, по думите му, не е подходяща, защото не трябва политизирани фигури да заемат длъжността. Нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов, допълни Близнашки. Реформаторите пък се сетили в последния момент да анонсират кандидатурата на досегашния омбудсман и нямало време да се разгърне кампания в негова подкрепа. За сметка на това, Манолова имала време за контакт с парламентарните групи, счита Близнашки.

Бившият служебен премиер заяви, че ролята му на съветник на ДПС по конституционните промени е изчерпана. Междувременно заяви, че категорично няма амбиции да става конституционен съдия, каквато информация се прокара в пространството. Близнашки би се върнал във властта, ако „го наложи обществената необходимост".