Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е готов да приеме в страната си напусналият Киргизстан президент Курманбек Бакиев и неговото семейство.

По думите на Лукашенко в момента Бакиев се намира в Казахстан и по-точно в южната част на Казахстан.

Лидерът на Беларус допълва, цитиран от агенция Новости, че е удивен, че никой не съобщава къде се намира сваления президент, при положение, че не само той знае неговото местонахождение.

Припомняме, по-рано се съобщаваше, че самият Курманбек Бакиев е отказал политическо убежище в Беларус. Той напусна страната след протестите на опозицията от 7 април, които доведоха до смяна на властта.

От Киргизстан се съобщава още, че лидерът на временното правителство на страната Роза Отумбаева е предложена за изпълняващ временно длъжността президент на Киргизстан.

По-думите на нейния заместник във временното правителство този въпрос може да бъде включен като втори при провеждането на референдум.
Според едно от решенията на новите власти всенародно допитване ще се проведе за изготвяне на нова конституция.

Според Текебаев тази кандидатура е без алтернатива. По думите му изпълняващият длъжността президент ще има всички пълномощия, заложени в конституцията, а след провеждането на избори ще остане със статут на бивш президент.

Временното правителство предвижда референдумът да се проведе в рамките на 3 месеца, а до половин година да проведе и извънредни президентски и парламентарни избори.