Съдебният процес срещу члена на „Хизбула" в Кипър продължава като се разкриват действията на ливанската организация в Европа, съобщи израелският портал Ynetnews.

Припомняме, вчера 24-годишният Хосам Талеб Якоб, който е изправен на съд в подозрения за планиране на терористична атака срещу израелски туристи в Кипър, потвърди, че е член на ливанската групировка „Хизбула" и е наблюдавал такива места, които често се посещават от израелски туристи.

По време на днешното заседание Якоб е заявил, че е използвал кодовото арабско име „Уаел". Якоб изтъкна, че организацията му е плащала по 600 долара на месец. Запитан защо е използвал кодово име, той заяви: „Като цяло партията се базира на секретност между членовете. Ние не знаем реалните имена на нашите членове".

Якоб поясни, че неговият възложител, познат с името Айман, му е наредил да събере информация за пристигащите самолети на израелската компания Кнафаим-Аркия в Ларнака. Когато е трябвало да се свърже с „работодателя" си, той изпращал sms с информация за „метеорологичното време". Якоб описва себе си като „пешка", която изпълнява нареждания.

По време на полицейския разпит Якоб е казал, че ще използва експлозиви, но на процеса си е променил позицията. Самият той изтъкна, че не е имал за задача да нарани израелски туристи в Кипър, включително да поставя експлозиви в самолети или кораби.

Якоб призна, че е бил изпращан от „Хизбула" в Анталия, Амстердам и Лион, градски центрове, в които има голямо израелско присъствие, според прокурори. Той е посещавал местата като бизнесмен.

Според експерти от разузнаването на САЩ и Израел, Якоб е „малък играч" във веригата.

Очаква се присъдата да бъде обявена през март.

Хосем Талеб Якоб, който има ливански и шведски паспорт, е арестуван две седмици преди атентата в Бургас. В него е бил открит преносим компютър, който е съдържал регистрационните номера на туристическите автобуси, които превозват израелци.

Якоб пледира невинен по 8 обвинения срещу него, включително заговор и подготовка за извършване на криминално престъпление, и участие в престъпна организация.

Първоначално срещу него бяха повдигнати 17 обвинения за тероризъм, но обвинението по-късно ги свали без да обясни мотивите си.

Якоб е събирал информацията между ноември 2011 и януари 2012 година, както и в първата седмица на юли 2012.