Очаква се в близките месеци прокуратурата да приключи една от линиите в разследването срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Според информация на „Хоризонт" става дума за обвинение в изнудване през периода 1997-1998 година.

Обвинението е сред новите, с които се сдоби Петров заради настойчивостта, с която иска да напусне ареста. С показания на няколко души, твърдящи, че им е отнел пари и имоти, прокуратурата разполагаше още в началото на разследването, но около мерките за неотклонение на Петров ги потвърди чрез допълнителни разпити.

Рекетът и принудата датират от началните години на действието на въоръжената организирана престъпна група, създадена от бившата барета.

Няколкото случая от 1997 и 1998 година са единствените фиксирани във времето, което според нашите източници означава, че след 2000 година, очевидно, Петров е започнал да се дистанцира от подземния свят и да излиза на светло.

Това става чрез влизането му в службите - първо като агент на прикритие, после като съветник на ДАНС.

Тази метаморфоза, според разследващите, ще затрудни работата им по другите обвинения, по които той има обвинения - данъчни престъпления, пране на пари, източването на „Кремиковци".

Затова и новата стратегия на работещите по „Октопода" е да внесат не един мегаобвинителен акт, а да изготвят такъв за всяко разклонение от престъпната дейност на Петров и група, за която са събрали достатъчно доказателств