Един от лидерите на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" Есам Ал-Eриан заяви, че президентът Хосни Мубарак и неговото обкръжение имат седмица, за да подадат оставка, съобщава lenta.ru.

Компромис не може да бъде направен. Те се нуждаят от време и ние им го даваме - даваме им една седмица, заяви Ал- Ериан.

Той увери, че ако Мубарак да подаде оставка, "Мюсюлмански братя" няма да се стремят към еднолично управление в страната. По думите му организацията ще се опита да сформира широка парламентарна коалиция, която да работи според Конституцията и законите в Египет.

По-рано демонстрантите в Египет поставиха „личен" рекорд, след като проведоха най-мащабния досега протест с искане за незабавна оставка на президента Хосни Мубарак.

Стотици хиляди протестиращи за трета поредна седмица излязоха  на централния площад "Тахрир" в египетската столица.

Според БиБиСи в митинга са участвали представители на всички социални групи.

Военнослужещите, присъстващи на площада, първоначално започнали да проверяват документите на демонстрантите, но малко след това се отказали поради огромния брой присъстващи.

На протеста присъства и Уаел Гоним - топ мениджърът на Google  за Близкия Изток, който бе посрещнат от огромната тълпа с овации.

"Вие сте героите. Аз не съм герой, но вие сте", заяви пред своите „фенове" Гоним.

Той изрази съболезнования към родителите, които са загубили свои деца в протестите, загинали "за своята мечта".

"Египет е над всеки и е за всички. Кръвта на загиналите хора не трябва да бъде напразна", каза Гоним и припомни, че президентът трябва да разбере какво искат хората и да си отиде.

Припомняме, Гоним прекара две седмици в ареста по обвинения, че той е организирал протестите. Топ-мениджърът се просълзи, когато по време на телевизионно интервю с него, репортерът му каза, че 300 души са загинали, докато той е бил затвора.

"Сълзите на Гоним трогнаха милиони и промениха възгледите на онези, които подкрепят Мубарак", се казва в медийни коментари за интервюто.

Медиите съобщиха и че протести са проведени и в други египетски градове, но няма точни данни за броя на протестиращите.

Междувременно "Ал-Джазира" съобщи, че правителството на Египет е освободило 34 политически затворници. Точният брой на хората, които са в египетски затвори по политически причини не е ясен, но правозащитници смятат, че става дума за хиляди души.

"Министърът на вътрешните работи Махмуд Уагди издаде заповед за освобождаване на 34 политически затворници, смятани за екстремисти, след като направи преглед на възгледите им. Те показаха добри намерения и изразиха желание да живеят мирно в обществото."

Освободените избягали от затвора по време на размириците миналия месец, но няколко дни по-късно се предали на властите.

Същевременно представители на опозицията заявиха, че има малък напредък в преговорите с правителството.

Омар Сулейман съобщи, че Мубарак е наредил да бъде създадена комисия, която трябва да направи препоръки за промени в конституцията. Целта на промените е да се облекчат ограниченията за участие в президентски избори и да се фиксира максималният мандат на президента.

По нареждане на Мубарак е създадена и отделна комисия, която да следи изпълнението на всички предложени реформи. Президентът наредил да се разследват сблъсъците на негови привърженици с опозиционни демонстранти миналата седмица.