Папа Франциск отслужи меса на открито на Площада на революцията в кубинската столица Хавана, символ на комунистическото управление в страната, доминиран от огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара, съобщава ДПА.

Службата, която започна в 9 часа местно време, привлече огромни тълпи, но засега не е ясно дали полицията е допуснала на площада политически дисиденти, които по-рано изявиха желание да присъстват.

Представители на Ватикана обявиха, че около 300 хиляди души са присъствали на месата в кубинската столица.

Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и държавният глава на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер.

Духовният лидер на католиците пристигна с папамобила и обиколи площада, за да поздрави вярващите. Огромна табела го приветства като "Мисионер на милосърдието".

По време на религиозната служба папата даде причастие на пет деца, което по думите на Ватикана символизира "надеждата и растежа" за Кубинската католическа църква.

Oт площада папата, цитиран от АП, призова пред хилядите присъстващи да се сложи край на конфликта в Колумбия, който е най-дълго продължилият в Южна Америка. По думите му те не могат да си позволят нов провал на мирните преговори.

Той също така призова кубинците да се поддържат взаимно и да не съдят другите на основата какви са те или какво не правят.

Кубинската полиция е задържала най-малко трима души, които са се опитали да разпространят флаери преди началото на месата.

Франциск пристигна на карибския остров вчера и ще остане до вторник. По-късно днес той ще посети президента Раул Кастро в официалната му резиденция, ще се срещне с местни свещеници и млади хора и ще разговаря на частна среща с бившия лидер Фидел Кастро.

Франциск, който е първият водач на Римокатолическата църква от Латинска Америка, е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел II и Бенедикт XVI също отслужиха меса на Площада на революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г.

Тези посещения помогнаха за разгръщането на свободата на вероизповеданието за католиците в страната, където атеизмът бе нормата след комунистическата революция от 1959 г. Понастоящем 60 процента от кубинците са кръстени, но само 2 процента ходят редовно на църква.

Папа Франциск, който помогна да се постигне историческото сближаване между Вашингтон и Хавана, ще отпътува за САЩ във вторник. Той ще остане там до 27 септември и ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.