Частно дружество контролира собственост за 150 милиона лева, от които гражданите на Правец не виждат нито един лев.

Градът е обхванат от уродлива форма на превръщане на частен икономически интерес в публична власт и частен дивидент.

По този начин членове на „Сдружение за насърчаване на гражданската активност" определиха ситуацията, в която в момента се намира Правец.

На пресконференция от сдружението представиха т. нар. Бяла книга, в която са изнесени данни за различни злоупотреби, извършени от фирма „Тера тур сервиз" ЕООД, собственост на фамилия Златеви.

Според сдружението Правец е обхванат от политическа корупция, злоупотреба с власт, политически и икономически рекет, използване на публичните институции за обслужване на частни интереси за сметка на обществените и погазване на конституционни права на гражданите.

В писмо, изпратено до премиера и главния прокурор, от организацията изтъкват още, че „чрез прилагането на изпитани корупционни схеми на всички политически нива, със заплахи, шантаж и изнудване над отделни граждани и лица, фамилия Васил и Валентин Златеви подчиниха на волята си всички политически сили и публични фигури в малкия град Правец, наследил от държавата огромна за размерите си публична собственост."

Според тях официалните институции в Правец - общински съвет, кмет, общинска администрация, полиция, поземлена комисия (ОбСЗ) и др. са превърнати в параван на неофициална, но реално упражнявана власт на частен икономически интерес.

Сред нарушенията, които са изброени в Бялата книга, е фактът, че фамилия Златеви чрез фирмата си произволно е заградила десетки хиляди декари частни и държавни гори, където е въведен пропускателен режим, посочиха от сдружението.

От там съобщиха още, че с решение на Общинския съвет - Правец е трябвало да се изгради зона за „рекреация" на южния бряг на язовир „Правец" в интерес на гражданите.
Фирма „Тера тур сервиз" ЕООД обаче ще строи луксозни имоти за продан, изтъкнаха от сдружението и допълниха, че разполагат с документи, които доказват това.

Нерегламентирано бе намалено нивото на държавния язовир „Правец". Освободените от водата земи, подлежащи на реституция, бяха експроприирани и продадени на фамилията за жълти стотинки. Дори да приемем, че е законна, тази „сделка" ощетява общинският бюджет с няколко милиона лева, изтъкнаха още от организацията.

На разположение на РПУ - Правец са четири автомобила, предоставени от фирма „Лукойл България" ЕООД, с изпълнителен директор Валентин Златев - син на Васил Златев, става още ясно от Бялата книга на сдружението.

В нея се посочва и че кметът на община Правец и заместник-кметовете също ползват автомобили, предоставени от фирмата на Валентин Златев - „Лукойл България" ЕООД.

Сред общинското ръководство е налице чувство за безнаказаност. Вършат се злоупотреби с публични средства в размер на милиони левове, получени за ремонт и възстановяване, твърдят от сдружението.

В тази връзка от там настояват главният прокурор да проведе безпристрастно и компетентно разследване на изложените факти.