САЩ са се опитали да арестуват известния филмов режисьор Роман Полански за сексуално посегателство, когато той е пътувал до Варшава за откриването на еврейски музей, твърди полски вестник, предаде „Франс прес"

Роденият в Полша 81-годишен Полански, който също има френско гражданство, е издирван от американската полиция от 1977 година, след като напусна САЩ преди да бъде осъден за сексуално престъпление срещу 13-годишно момиче.

САЩ са се обърнали към главния прокурор на Полша да задържат Полански до екстрадирането му, отбелязва всекидневникът Gazeta Wyborcza.

Молбата е била отхвърлена, защото не е била преведена на полски, допълва изданието, позовавайки се на високопоставен представител от правосъдното министерство.

Няма официално потвърждение на молбата.

През 2010 година главният прокурор на Полша обяви, че Полански не може да бъде екстрадиран, защото според полското право случаят е с изтекла давност. Но в САЩ все още може да бъде осъден.

Той беше арестуван през 2009 година в Цюрих, но по-късно му бе позволено да се върне във Франция след провал да бъде екстрадиран в САЩ.

Полански е създател на култови филми като "Chinatown", "The Pianist" and "Rosemary's Baby".