Унгарските власти затвориха границата със Сърбия по суша и въздух, а от полунощ вече са в сила нови законови норми по отношение на бежанците, предадоха информационните агенции.

Очакваше се границата да бъде затворена с настъпването на 15 септември, но още вчера унгарската страна блокира преминаването през пункта Рьоске, като остави около 400 мигранти на сръбска територия.

Съгласно новите правила, незаконно пресеклите унгарската граница могат да получат присъди 3 години затвор или да бъдат депортирани в Сърбия.

Агенция „Ройтерс" съобщи, че Унгария е прекратила полетите на височина от 1350 метра в 20-километровата зона по границата със  Сърбия. Мярката е въведена на в полунощ на 10 септември. Пояснява се, че тя е предприета, за да могат полицията, армията и спешната помощ при необходимост да използват въздушното пространство за изпълнението на задачи, свързани с бежанската криза.

Посочва се, че затварянето на въздушното пространство няма да се отрази на обичайния режим на  международните пътнически полети.