Втората сесия на Шестия църковно-народен събор на БПЦ, която започна на 6 октомври в рилската Света обител, трябва да завърши своята работа днес.

След сутрешното заседание в заключителния ден е предвидена пресконференция, съобщи отец Ангелов, цитиран от Би Ти Ви.

Гласуваните вчера изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква ще гарантират по-високи месечни възнаграждения от сегашното заплащане на енорийските свещеници, съобщи протоиерей Ангел Ангелов - говорител на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир, на който се разглеждат промени в църковния устав.

Прието беше решение при гласуването на чл. 150 от устава, който засяга правомощията на енорийски свещеник, ежемесечното възнаграждение на свещениците да не бъде по-малко от минималния осигурителен праг, установен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, каза отец Ангелов.

Това означава, че възнагражденията ще бъдат по-високи от сегашните, които са около 240-250 лева, каза говорителят на събора.

Най-вероятно ще има и Трета сесия на събора, тъй като предстои да бъдат разгледани още около 100 члена от Устава на БПЦ.