Членове на камарата на представителите на американския конгрес се обърнаха с писмо към президента Барак Обама, с което го призовават да достави оръжие на украинската армия, предадоха информационните агенции.

В писмото, което е подписано, както от републиканци, така и от демократи, се казва, че Русия нарушава нормите на международното право.
Документът е подписан от 8 представители на Републиканската партия и трима от Демократическата.

Според конгресмените, подписването на второто споразумение в Минск само е консолидирало усилията на Москва и на проруските сепаратисти за превземането на нови територии в Донбас.

„Настойчиво Ви призоваваме да предприемете допълнителни стъпки за подкрепа на борбата на Украйна в защита на суверенната й територия, включително с предаването на летални отбранителни системи на украинската армия", се посочва в писмото към Обама.

Наред с това в документа се отбелязва, че „конгресът с поразителна двупартийна подкрепа" е предоставил на президента властови пълномощия, ресурси и политическа подкрепа за оказване на помощ на  правителството и народа на Украйна,  включително чрез предоставяне на летални оръжия.

Москва продължава да отрича, че руски  военни се бият срещу украинската армия в Източна Украйна. След множеството публикувани доказателства за руска намеса, Кремъл призна отчасти руското присъствие, но твърди, че става дума за руснаци доброволци, а не за военни.

По-рано Обама заяви, че разглежда възможността за доставяне на оръжия, ако кризата в Източна Украйна не бъде преодоляна с дипломатически средства.