Американски генерал от запаса, служил във военноморските сили на САЩ и бивш командир от НАТО, обясни неспособността на холандските сини каски да спрат клането в Сребреница през 1995 г. с това, че в редиците им е имало хомосексуалисти.

По време на дебат в комисията по въоръжените сили в американския Сенат генералът от запаса Джон Шийън заяви, че клането в Сребреница - най-голямото кръвопролитие в Европа след края на Втората световна война, е станало по вина на холандските гейове.

По думите му холандските лидери са му казали, че присъствието на войници гейове в армията е довело до масовите убийства.

Веднага след като думите на генерала бяха разпространени, холандската посланичка във Вашингтон остро протестира.

Холандски официални лица отхвърлиха тези твърдения, предава БиБиСи.

Говорител на холандското министерство на отбраната определи забележката на американския генерал като „пълни глупости."

Близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха убити от босненските сръбски сили по време на войната през 90-те години.

Масовото избиране на хора там е идентифицирано като геноцид от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия и от Международния наказателен съд.

Босненските сръбски власти признаха през 2004 г., че сръбските сили са избили около 8000 мюсюлмани от Сребреница, но осъдиха резолюцията на Европейския парламент с мотива, че възпоминанието трябва да бъде за всички над 100 000 жертви на междуетническата война в Босна и Херцеговина.

Припомняме, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще сложи край на практиката на негласен отказ за назначаване на гейове на военна служба.

В момента политиката на Пентагона не позволява да се задават въпроси на служителите за сексуалната им ориентация, но отстраняването на военнослужещи, които разкрият, че са хомосексуални, е задължително.

Решението беше взето от Конгреса през 1993 г като компромис между поддръжниците на забраната гейовете и лесбийките да служат в армията и тези, които искаха да променят това.