"Депутатите в парламентарната Комисия по отбрана са единодушни, че трябва да се направи промяна в Закона за класифицираната информация". Това заяви военният министър Николай Ненчев след редовното заседание на ресорната комисия, което традиционно бе закрито за медиите.

Депутатите обсъждали с военния министър казуса с ген. Шивиков. „Оказа се, че има предложение, което е внесено от „БСП-Лява България" и Реформаторския блок", посочи той.

Имало и едно предложение от председателя на ДИКСИ, което също е в духа на отмяната на чл. 40, ал. 1, т.5. Според тази точка, за да има едно лице достъп до класифицирана информация, срещу него не трябва да има образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Ненчев подчерта, че разполагат с кратки срокове и дали промените ще се отразят положително на ген. Шивиков, зависи от това законът да бъде приет преди генералът да бъде уволнен.

По сега действащия закон Ненчев е длъжен да направи това. Следващата седмица вероятно ще има Съвет по отбрана и военният министър трябва да предложи на президента да издаде указ.

Ако дотогава НС се произнесе и направи тази промяна, би могло в рамките на един ден да минат двете четения, да има положителна развръзка, оптимист е Ненчев.

Той обаче наблегна на факта, че дотук се стигна след анонимен сигнал. Ненчев изтъкна, че това е особено опасно за националната сигурност, защото по силата на тази практика всеки, който реши, може да изпрати анонимен сигнал срещу който и да било български генерал или офицер и те да бъдат отстранени.

Стана ясно, че Военна полиция е внесла сигнала до прокуратурата без да уведоми министъра. Самата прокуратура пък обяви преди ден, че сигналът не бил анонимен.

"Промените в Закона за класифицираната информация могат да се окажат късни за казуса с ген. Шивиков", стана ясно от депутата от „БСП-Лява България" Ангел Найденов.

"Има 3 законопроекта за изменение и допълнение и дори да бъдат приети на първо четене едновременно, трябва да се изготви един общ, който допълнително трябва да бъде гледан", каза бившият министър в правителството "Орешарски".

Най-оптимистичният срок за приемане на промените според Найденов са 3 седмици от разглеждането им в съответните специализирани комисии. Според бившия военен министър за случая на ген. Шивиков може да се окаже късно, защото няма как промените да бъдат задействани със задна дата.

Все пак той уточни, че не бива да свеждаме всичко до ситуацията с ген. Шивиков. Имало е и други случаи, при образувано досъдебно и съдебно производство да се отнема достъп до класифицирана информация на военнослужещ.

Той констатира разминаване и различие в сроковете, при които може да се кандидатства за работа, изискваща достъп до класифицирана информация. Като имате отказан достъп, може да кандидатстване след 1 година. С отнемане на издаден достъп до информация срокът е 3 години, за да може да се кандидатства за длъжностите, коментира Найденов.

По негово мнение трябва да бъде намерен текст, който да дава възможност, когато има приключило производство с оправдателна присъда, но е отнет допускът от класифицирана информация - или автоматично да се възстановява, или наново да се издаде допускът на базата на настъпилите промени.

Комисията предложила на председателя си ген. Михо Михов да информира шефката на парламента, че комисията неуместно и несправедливо е игнорирана от процеса на обсъждане на предложенията за изменения и допълнения на Закона за класифицираната информация.

„Имаме пряка връзка с този закон от гледна точка на правомощия, права и отговорности на закона", заяви Ангел Найденов

Ген. Михо Михов увери, че ще поискат законопроектите да бъдат разпределени и на тяхната комисия, за да работят с документите през следващите дни.