Кметът на София Йорданка Фандъкова е провела разговор с директора на Изпълнителната агенция „Борба с градушките" Николай Николов.

Тя е поискала да се предприемат превантивни мерки във връзка с очакванията за гръмотевични бури.

Припомняме, код „оранжево" е обявен за 6 области за проливни дъждове, бурен вятър и градушки - Враца, София-област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Плевен, в останалите области на страната, включително и София град, кодът е жълт.

Само три области са без опасност от подобни явления - Варна, Добрич и Силистра.

По данни от Ръководството на въздушното движение между 12.00ч. и 14.00 ч. се очаква преминаване то на студен въздушен фронта през София от запад на изток.
Преминаването на фронта ще е с пробивни валежи и гръмотевична дейност. На отделни места с градушка.
Вятърът се очаква да е пулсиращ с вариации от 8 до 15 м /с.

В разговора Николов е обяснил, че Агенцията няма техническа възможност да въздейства на градоносни облаци, в посоката от която се очакват днес. Още след първата градушка от агенцията обясниха, че не могат да изстрелват противоградни ракети над градове.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града.

Снощи е била извършена проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, „Софийска вода" и „ВиК".

Днес също екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

Предвид на метеорологичната прогноза от столична община призовават гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоя на открито или под козирки, тераси, както и да не се стои под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение.

Съветът към гражданите е да се въздържат да пътуват в часовете между 11 и 13ч., когато се очакват усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд.

От екоминистерството съобщават повече подробности за предстоящите бури.

За днес средните количества на очакваните валежи ще са между 15 и 30 л/кв.м. В отделни райони и до 40-60л/кв.м.

Утре, сряда, 23 юли, в Западна и Централна България отново ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества на валежите са между 10-20 л/кв.м на отделни места са възможни и по-големи количества - до 30-40 л/кв.м.

На 23 и 24 юли в резултат на очаквани дъждове с по-голяма интензивност и/или действията на нарушители на речния отток се очакват по-сериозни повишения в отделни измервателни пунктове в Западна България, главно в поречията  на Искър, Вит, Струма и Места.

През нощта на 22 срещу 23 юли ще има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и градушки в четири области Бургас, Сливен, Ямбол и Бургас, за които е обявен жълт код за гръмотевици и дъжд.

От МВР пък обясняват какви да бъдат действията при наводнение.

Специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и да уведомим нашите близки, съседи и колеги.

Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети.

Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване", която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати. Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

За местонахождението си трябва да съобщим на тел. 112 или да известим близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждаме, е желателно да отворим вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.  При пътуване с МПС е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да се спираме на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

Правила за поведение при гръмотевични бури
Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.