От „Винпром Пещера" АД категорично опровергаха твърдения в медиите, че „през последните месеци група фирми около „Винпром Пещера" активно е изкупувала точно тези реституционни книжа и вече е натрупала пакет от 37 млн.".

Припомняме, държавата обяви за продан над 150 хил. декара земи, които могат да се купят от притежатели на поименни компенсационни бонове.

От началото на годината поименните компенсационни бонове поскъпнаха от 30 до 83 ст. Това е около 130% увеличение на цената. Прехвърлените за това време от тези компенсаторки са 31.49 млн. бр., при средна цена 0.542 лв. За предходната 2011 год. от същите книжа са изтъргувани 45.899 млн. бр. при средна цена 0.324 лв.

Според анализатори тези данни сочат, че още в началото на годината, но за малцина, е било известно, че от министерството на земеделието ще бъде открита процедура за провеждане на национални търгове за продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд на притежатели на поименни компенсационни бонове.

„Винпром Пещера" АД декларира, че е притежател на 100% от акциите в дружеството „Омега Агро", което притежава едва 88 000 поименни компенсационни бонове, закупени през 2007 г. за обща стойност близка до 40 000 лв.
Държим в бъдеще „Винпром Пещера" АД да не бъде намесвано и цитирано във връзка с обявения от Министерството на земеделието и храните търг за държавни земи, както и по всички други теми, без да бъде потърсена нашата гледна точка, заявяват още от компанията.