Смъртоносното заболяване ебола може да струва над 32 милиарда щатски долара на икономиката на Западна Африка следващата година, съобщи днес Световната банка.

Ако усилията да бъде ограничено разпространението на болестта извън трите основни „огнища" - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, се окажат безуспешни до декември т.г., целият регион е заплашен от икономическа катастрофа, сочи нов доклад на Световната банка.

Икономическите последствия на болестта могат да бъдат ограничени в случай, че на национално и международно ниво бъде постигнат успех в ограничаването на епидемията, се казва в доклада.

От друга страна, продължава той, ако инфекцията се разпространи в съседните страни, някои от които имат по-развита икономика, икономическите последствия за общо две години могат да възлязат на 32,6 милиарда долара до края на 2015 г.

От Банката допълват, че епизодичните проявления на болестта в Нигерия и Сенегал са били потушени своевременно, което показвало потенциал за навременни и ефективни действия.

Към момента от ебола са загинали 3 500 души, а болестта вече е засегнала осезаемо икономиките на три африкански държави, ощетявайки производството и потреблението.