Българите изчезват. За това алармира Костадин Костадинов от ВМРО, който представи книгата си „Третата национална катстрофа", както и филм по темата.

Демографската катастрофа е невидима, смята той. Според него обезлюдяването на българското село е екзотично явление за жителите на големите градове.
Ако осъзнаем обаче, че нацията ни се топи, има шанс да се преборим с негативните тенденции, макар че управляващите не признават проблема.

Костадин Костадинов е категоричен, че след 10 години демографският проблем ще бъде нерешим. Според него още от 2007-ма българите са малцинство, новородените българчета са под 50 % от всички родени бебета.

Книгата си Костадинов ще изпрати до депутатите, както и до българските евродепутати.
От ВМРО имат и предложения за справяне с демографската криза. Според Костадинов трябва да се спре с бизнеса с раждане на деца за социални помощи. От ВМРО искат да се върне семейното подоходно облагане.

Също така според патриотите трябва да се стимулира раждаемостта сред българи, както и да се върнат у нас българските емигранти.
Във филма на ВМРО е показано как живеят и оцеляват хората в малките населени места, какви са проблемите в ежедневието им и ситуацията в обезлюдяващите български села.

Тази книга трябва да се чете сутрин за събуждане, заяви проф. Трендафил Митев от УНСС. Тази книга трябва да отвори очи, тази книга трябва да ни разтърси, смята той.
Българската нация се топи с най-бързи темпове в световен мащаб, посочи още Митев и изтъкна, че за 20 години сме се стопили с 2 милиона.

Проф. Трендафил Митев заяви, че Костадинов като апостол е обикалял страната, за да направи своите проучвания за демографската ситуация в България. Тази книга не е ксенофобска, категоричен е още проф. Митев.