Унгарският министър на отбраната изпрати повиквателни на представители от доброволния резерв на армията, за да помогнат за справянето с кризата с масовата миграция. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на държавна информационна агенция.

Сълзотворен газ срещу мигрантите на хърватско-словенската граница
Още...

Ищван Шимичко е взел решението по искане на началника на Генералния щаб на Унгария. Резервистите може първоначално да бъдат използвани за попълване на състава на гарнизоните, които са останали празни, след като войниците бяха разположени по границата. Те обаче може да им бъдат възложени и други задължения.

Унгария влезе в словесна война с южните си съседи, като Сърбия и Хърватия се борят с потока от мигранти, бягащи от войната и бедността от Близкия изток и други места и търсещи път към Западна Европа.

Унгария завърши 41-километрова ограда по границата с Хърватия. 330 км от границата минават по река Драва, която трудно може да се премине.

Междувременно, хърватският премиер Зоран Миланович заяви, цитиран от Агенция „Франс прес", че Хърватия ще продължи да пренасочва мигранти към унгарската граница.

Не е имало споразумение с Унгария", каза Миланович. „По някакъв начин да ги накараме да приемат бежанците като им ги изпращаме до границата и ще продължим да го правим", отбеляза той.

Стотици мигранти се събраха на основните гранични пунктове на Хърватия със Словения днес. Те търсят транзит през словенска територия по пътя им към Северна Европа.

Около хиляда бежанци са прекарали нощта на открито при ГКПП-Брегана на хърватската северозападна граница.

На ГКПП-Хармица няколко десетки мигранти са се сблъскали с кордон от полиция на граничния мост. Те настоявали словенската полиция да им позволи да влязат в страната. Късно в петък, полицай използвал сълзотворен газ срещу мигранти, които се опитали да преминат през полицейския кордон.