По искане на прокуратурата дадоха отвод на председателя на Втори състав на Софийски градски съд Димитринка Ангелова по делото за отказани СРС-та от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Припомняме, министърът от кабинета „Борисов" е обвинен в това, че е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, той е отказал такова разпореждане.

Делото бе поверено именно на съдия Димитрина Ангелова, избрана на случаен принцип между всички съдии в Наказателно отделение на Софийски градски съд.

В своя мотив да приеме искането и да си даде отвод съдия Ангелова подчерта, че е уверена във възможностите на този състав да се справи с делото, но за да не остави и капка съмнения в обществото ще даде отвод.

Публикациите, уличаващия я в липса на обективност, Ангелова нарече несериозни и без конкретика. Въпреки това фактът, че те са накарали една от страните по делото да има съмнения е достатъчен за отвод, тъй като делото е натоварено с много високи обществени очаквания и при произнасяне на решение никой не трябва да има никакво съмнение в неговата безпристрастност.

Ангелова оправда след 11 години съдебна фаза Николай Методиев - Пилето, считан за дясна ръка на Косьо Самоковеца и поел бизнеса след убийството на Самоковеца и води медийното дело срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Срещу Цветанов се водят още две производства - едното за далаверите в СДОТО и подслушванията, другото за скандалното изнасяне на СРС-та от Цветанов по случая с лекарите в Горна Оряховица.

Предложението за остраняване на Ангелова бе дадено в началото на заседанието, като от държавното обвинение се аргументират с факта, че е възможно тя да има специално отношение към делото, като от там се позовават на публикации в „жълтата преса", свързващи Ангелова с адвоката на Цветан Цветанов Менко Менков.

Очаквано защитата категорично не се съгласи с това искане на прокуратурата, като според него се цели отлагане на неминуемия крах на обвинението. Менков бе категоричен, че позовавайки се на „булевардната" преса, прокуратурата показва, че не желае бърз, открит и прозрачен процес, а цели да го разтегля във времето.

Немският защитник на бившия вътрешен министър Ханс-Петер Ул също посочи, че искането е неоснователно и изрази съмнения, че и при нов състав прокуратурата пак може да поиска отвод с цел забавяне на делото.

Самият обвиняем определи за абсолютно несъстоятелно искането за отвод и посочи, че ако трябва да се вярва на цитираните вестници, то днес той трябва да има четиригодишен син от тайна любовна афера.
„Нуждаем се от бърз и прозрачен съдебен процес, който да не бъде отлаган по несъстоятелни причини", настоя Цветанов, след което съдебният състав се оттегли на съвещание.

Преди изслушването си бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че се стреми да работи в интерес на България и Европа и затова са и положителните оценки. Разбира се, че трябва да вярваме в съдебната системата - тя решава дали едно лице е виновно или невинно, категоричен бе той.

Знаете, че ме защитава Адвокатска кантора „Менков" и, разбира се, моят приятел Ханс-Петер Ул , който след приключване на кампанията беше за пети път избран за депутат в Бундестага. Член на комисията за контрол над СРС там и адвокат в наказателното право. От другата страна - не е приятно, но когато знаеш, че всичко това е един процес, който е с широк обществен отзвук, обяви ексвътрешният министър.

Защитникът му Менко Менков от своя страна сподели радостта си от възможността да бъде с Ханс-Петер Ул и заедно да продължат защитата на Цветанов. Ханс-Петер Ул, по думите му, е европейска величина и ще присъства като гарант за справедливия и прозрачен процес срещу Цветан Цветанов.

Немският защитник на Цветанов сподели, че познава Цветан Цветанов от много отдавна и той според него много амбициозно е подел реформата в полицията и е започнал борба с организираната престъпност в България. Още в самото начало бях впечатлен и така станахме и приятели, подчерта Ханс-Петер Ул.

„Днес съм в качественото си на адвокат и защитник тук. Съвсем съзнателно дойдох и поех този ангажимент, защото за нас в Европа е много важно да видим дали наистина е правова държава. Ние сме общ дом на свободата, независимостта и правото, част от този дом е справедливия съдебен процес", допълни той.

Предложението, че става дума за политически процес доста се натрапва, но естествено не можем предварително да даваме оценки, нека видим как прокуратурата ще аргументира факта, че чак четири години след като са й били известни тези факти е повдигнала обвинение, отговори Ханс-Петер Ул на журналистически въпрос това, че е закъсняло обвинението означава ли, че е политическо.

Цветанов от своя страна не пожела да коментира дали обвинението е политическо или не.

„Не очаквах, че прокуратурата ще пристъпи с подобен подход и се надявам, че Софийски градски съд ще направи всичко възможно максимално бързо да бъде разпределено делото", обяви по-късно на излизане от съдебната зала бившият вътрешен министър.

Цветанов обяви, че за него и адвокатите му няма абсолютно никакво значение кой ще бъде съдебния състав. Настояването му е единствено за бърз, справедлив и прозрачен процес, като ще иска той да бъде открит, за да отпаднат всякакви съмнения.

„Не знам какво биха написали вестниците, ако делото се падне на мъж", пошегува Цветанов с аргумента на прокуратурата, която поиска отвода заради публикации в жълтата преса за връзка на председателя на този състав с адвокат Менко Менков, който защитава Цветанов.

Дали е поръчка и на кого, вторият човек в ГЕРБ обяви, че не може да знае, а какво предполага не е толкова важно. „Вие като журналисти, ако сте обективни, сте достатъчно наясно с това и можете да си направите сметка", посочи Цветанов.

Неговият защитник Менко Менков бе по-директен в своето изказване и обяви, че за него няма никакво съмнение, че прокуратурата се страхува от този процес. „Няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитирани от самата нея издания, въз основа на които тя пожела отвод", заяви Менков.

Според него това поставя българската съдебна система и българския съд в заложник на тези интереси и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия, което законът не допуска. Никой според Менков не е застрахован, че в следващия момент същите издания няма „без никаква стойност" да публикуват подобни твърдения за който и да било следващ съдия. Целта на прокуратурата, прозиращата според Менков зад тези действия е да не се дава ход на делото, тъй като самата тя е убедена в своя крах.

„В една от публикациите има цитирана позиция на зам.-главният прокурор Сарафов, който казва, че следи отблизо публикациите във вестниците", посочи защитникът на Цветанов. По думите му двамата прокурори, които са представлявали днес държавното обвинение „не изпълняват собствената си воля и не работят по вътрешни убеждения". „Това са внушения на по-висшестоящи хора", уверен бе Менков, като все пак посочи, че не е присъствал на срещите в прокуратурата, не е част от нея.

„Господин Сарафов е цитиран в една от публикациите, очевидно той е свързан по някакъв начин с тях, очаквал е да продължат и очевидно, че може да има някакво участие", каза той и посочи, че прокурор Ангелов, внесъл писменото искане за отвод не е опонирал на това твърдение на защитата.

„Винаги трябва да вярваш на съда", отвърна все пак Цветан Цветанов на въпрос как очаква справедлив процес. Запитан откога точно вярва на съда, Цветанов след кратка пауза отвърна, че „винаги е вярвал и дори, когато е имало решения, които може би не кореспондират с очаквания", той винаги се е съобразявал с тях.

Сериозно критики към действията на прокуратурата отправи и немският защитник на Цветанов Ханс Петер-Ул. Той сподели, че е много изненадан и „объркан от състоянието на прокуратурата в тази държава". Объркващото за Петер-Ул е това, че прокуратурата е поискала отвод заради публикации във вестници с много съмнителна репутация.

„От жестомимичния език на двамата колеги прокурори ми направи впечатление, че самите те се почувстваха неудобно от това си искане. В нас остава впечатлението, че става въпрос за поръчка. Очевидно прокуратурата действаше по разпореждане", каза Ул, като все пак отчете, че няма как да знае със сигурност дали това е така, но ако е вярно се поставя въпроса „дали наистина в България има независима съдебна власт".

Петер-Ул обяви, че не може да упрекне съда в това, че си е дал отвод. По думите му съдийката е била поставена пред нерешим вътрешен проблем, тъй като ако процесът е бил продължил, при произнасяне на присъда е щяло да остане съмнение в пристрастност.