Трима членове на Националното ръководство на ДСБ и един на Софийското напускат партията на Иван Костов.

В съобщение до медиите Даниел Митов, Петър Николов, Прошко Прошков и Христо Ангеличин обясняват мотивите си.

По думите им нито една от целите, поставени при създаването на ДСБ, не е изпълнена.
С течение на времето ние се превърнахме от общност на каузата, в клика, която търси само и единствено собственото си оцеляване.
И, което е по-лошо, превърнахме избирателите си в заложник на политика, която вместо да заплашва, легитимира политическата фасада с предсказуемата си критика и непоследователното си поведение, заявяват четиримата.

12 800 човека членуват в ДСБ. Според вас ако трима души напуснат, това новина ли е?
Няма да коментирам техните думи, не ги смятам за обвинения
Веселин Методиев

От думите им става ясно, че апаратът на ДСБ е направил всичко възможно кметските избори в София да бъдат провалени. Припомняме, Прошков бе кандидат за кмет на ДСБ и СДС.

През 2011 г., в кампанията за кметските избори в София ние се опитахме да предложим политика от ново поколение, политика, която да е в крак с времето, а не изгубена в прехода. Това усилие срещна съпротивата на апарата на ДСБ, се казва в писмото до медиите.

Когато пък в началото на 2012 г. те се опитали да повдигнат дебат за случващото се в ДСБ и десницата, за липсата на кауза, такъв не се случил, а те получили отговор, че вече няма да се „инвестира" в тях.

Никога няма да приемем, който и да е, да представя нашето участие в политиката като своя инвестиционна програма.
Обидата от тази метафора и от лекотата, с която тя беше произнесена от лидера на ДСБ, не ни дава никакво основание да продължим да бъдем част от политическата сила, която преди осем години учредихме, заявяват Прошков, Митов, Николов и Ангеличин.

Те гарантират, че като напускат партията си, не абдикират от българската политика.

Не напускаме общността, с която споделяме общи политически ценности и няма да прекратим усилията си да открием новия смисъл на българската десница.

Неофициални източни коментират, че четиримата ще работят по проекта на Меглена Кунева.