Моята търпимост и търпимостта на БСП свърши дотук, заяви лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов. Именно той откри официалния митинг, организиран от БСП при лятната естрада в Борисовата градина.

До нея червеният митинг стигна с шествие, тръгнало от СУ „Св. Климент Охридски", водено от лидера на БСП Михаил Миков.

След като честити празника на стотиците събрали се симпатизанти на левицата, Паргов се обърна към тях, подчертавайки, че социалистите дълбоко ценят този празник.

Искам да се обърна към майката със замразените майчински, към пенсионера с малката пенсия, към младия човек, който търси работа, но не може да намери. Време е за справедливост", заяви шефът на столичното БСП.

Той увери, че БСП ще бъде на улицата с хората, за да се бори за тяхната справедливост.

Със съжаление лидерът на градското БСП призна, че макар този ден да обединява стремежа на всички трудещи се, не можем да кажем, че те получават справедлив, сигурен и достоен живот.

Време е да гръмне черешовото топче, обяви Паргов (може пи по аналогия с честващата се тези дни годишнина от Априлското въстание), а думите му бяха посрещнати от възгласи „БСП" и „Победа".

Червени знамена и балони, оцветени в националния флаг се развяха във въздуха.

За повече справедливост призова пред събралите се хиляди червени привърженици и лидерът на БСП Михаил Миков. В Деня на труда той напомни, че всички работещи заслужават достойно заплащане и нормални условия на работа, които обаче не са такива, като в Горни Лом и Иганово.

На празника, запомнен през годините с манифестациите на БСП, Миков поиска и по-справедливо бъдеще.

Правата ако не се отстояват, се отнемат. И на 1-и май ако не се празнува, то се протестира", напомни социалист номер едно и определи Деня на труда като ден, писан с кръв.

Миков не пропусна да погледне и към настоящото управление на страната, като посочи, че днешният кабинет е отнел 408 лева на 272 000 българи, които са най-бедните работещи в целия ЕС.

„По 408 лева, 408 хляба", повтори лидерът на БСП.

Припомняме, че една от основните критики на опозицията към кабинета „Борисов 2" е, че не върна заложената от кабинета „Орешарски" възможност за възстановяване на платените данъци от българите с минимална заплата.



На днешния 1-и май и на „червеното" му отбелязване така и не се появи бившият лидер на столетницата и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев.

Едно дясно управление трудно може да защитава работниците, заяви Миков пред журналисти. Той подчерта конституционното право на българите да заявят гласа си на улицата тогава, когато се отнемат права и когато властта не се съобразява с тях.

Горе главите и кураж е призивът, който той отправи чрез медиите към всички трудещи се българи. Според социалист номер има постоянно основания хората да изразяват недоволството си. Той визира работещите във военните заводи и в частните предприятия, където не се спазвали условията на труд.

Миков отправи и упрек за това, че европейското и българското законодателството, което защитава труда, бива игнорирано.

БСП организира чествания и в редица други градове на страната - Русе, Бургас, Стара Загора, Габрово, Варна, Пловдив и Кюстендил.