142 от всички 207 кардинали от Колегията на кардиналите са присъствали на днешната първа Генерална конгрегация за подготовка на конклава.
103-ма от тях са сред 115-те кардинали, които ще участват в избора на нов папа. Останалите 12 кардинали се очаква да пристигнат в Рим този следобед или най-късно във вторник сутринта, съобщи отец Федерико Ломбарди, цитиран от Радио Ватикана.

В избора на нов папа могат да участват само кардиналите, които не са навършили 80-годишна възраст.

Подготовката за избирането на нов папа започна днес - само четири дни, след като 85-годишният Папа Бенедикт XVI абдикира. Кардиналите трябва да уточнят дата за свикване на конклава.

Броят на кардиналите, които са присъствали на днешната среща, е първата и може би най-важна информация, дадена от пресслужбата на Ватикана днес на обяд.

По време на брифинг говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че срещата е започнала точно в 09:30 часа местно време (10.30 ч. българско време) и се е провела в "топла, спокойна атмосфера на голямо духовно общение".

Присъстващите са заели местата си в аула „Павел VІ" в залата на Синода на епископите в съответствие с установения ред: кардинали епископи, кардинали свещеници и кардинали дякони.

След кратко приветствие от декана на Колегията на кардиналите Анджело Содано, всички заедно са призовали Светия Дух. След това са рецитирали първата част на тържествената клетва за избирането на папата, след което всеки кардинал се е отправил към Книгата на Евангелията, поставени под кръста.

Единодушно е прието предложението конгрегацията да изпрати съобщение до почетния папа Бенедикт XVI.

"Конгрегацията е била положителна, ведра и обещаваща интензивна дискусия за нуждите на църквата в идните дни", посочи отец Ломбарди.

Предвидена е втора обща конгрегация за днешния ден в 17.00 ч. местно време (18.00 ч. българско време) на същото място.
На общите конгрегации кардиналите ще обсъждат текущи въпроси на Църквата и ще вземат решение за датата на конклава, който ще избере следващия папа. Очаква се по-ранна дата от обичайните 15-20 дни, тъй като досегашният папа Бенедикт ХVІ, е жив, а и повечето кардинали-електори отдавна са пристигнали в Рим.