Около 14:00 часа над 2000 тютюнопроизводители от Югозапада блокираха за около 90 минути пътя Банско - Гоце Делчев - Гърция.

Производителите от цялата област блокираха в 14 часа участъка при село Господинци и гориха бали с тютюн.

При засилено полицейско присъствие демонстрантите бяха издигнали плакати "Къде са разследващите картелите" и "Картел - силни фирми - немощна държава - беден народ".

Участие в демонстрацията взеха хора от четирите общини на района - Гоце Делчев, Сатовча, Хаджи Димово и Гърмен, за повечето от които тютюнопроизводството е основно препитание.

Заради образувалия се трафик от двете страни на блокадата, при моста на река Места, се образуваха автомобилни колони.

За един час бе блокиран и главният път за ГКПП "Маказа". Там тютюнопроизводители от Източните Родопи поискаха фирмите да вдигнат изкупните цени на суровината.

Припомняме, подобни шествия вече имаше край Харманли и край Банско.

Тютюнджиите са недоволни от закъснялата кампания за изкупуване на миналогодишната реколта и предлаганите им ниски изкупни цени.
Припомняме още, че заради трайно топлото време тютюнът е започнал да мухлясва.

В забавилата се изкупна кампания на тютюна от Единната народна партия видяха картел между фирмите изкупвачи на тютюн на територията на България и решиха да изпратят сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на подобна спогодба.

"Натискът на този картел върху производителите на тютюн трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция от страна на държавата срещу бъдещи картелни споразумения", заяви председателят на ЕНП Мария Капон.

Според нея незабавно трябва да бъде въведен лицензионен режим на фирмите-изкупвачи, да бъде създаден експертен съвет към министъра на земеделието, както и да се обособи действаща дирекция към Разплащателната агенция - Държавен фонд "Земеделие", която да подготви чрез необходимите специалисти държавни оценители, които да осъществяват арбитраж за качеството на продукция тютюн.

Междувременно земеделският министър Димитър Греков направи няколко внезапни проверки за хода на изкупната кампания за тютюна в населени места от Хасковска област.

Греков, кметове на населени места и тютюнопроизводители от региона обиколиха изкупвателните пунктове в селата Шишманово, Брягово, Надежден, Иваново, Върбово, Орешец и Малко Градище.

Бе направена и оценка на критериите за качеството на тютюна, използвани от представителите на фирмите-изкупвачи.

Земеделският министър бе категоричен, че държавата подкрепя тютюнопроизводителите и разчита на коректност от страна на фирмите-изкупвачи, която ще успокои ситуацията по места.