Европа ще реши дали подсили стената срещу кризата с публичния дълг, „разбира се през март". Това заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от „Франс прес".

Ще обясним на всички колеги, че ние в Европа ще вземем решение през март след като лидерите на правителствата се договорят", каза Шойбле, който участва на срещата на Г20 на финансовите министри и шефовете на централни банки в Мексико.

Припомняме, че вчера на срещата стана ясно, че лидерите от Г20 ще помогнат на Европа след като самата тя си помогне.

Но март е от 1 до 31. Между тези дни ще проучим дали капацитетът на механизма е достатъчен или дали ще трябва да се увеличи", допълни той.

Лидерите на ЕС се събират на среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 1 и 2 март 2012 година. На нея ще се обсъдят възможностите за увеличаване на спасителните фондове срещу дълговата криза, както и предоставянето на първия транш от втория спасителен пакет за Гърция.

Германия се противопоставя на идеята за присъединяване на Европейския фонд за финансова стабилност към Европейския механизъм за стабилност, което е планирано да се случи през юли. Обединяването им ще доведо до събирането на 750 милиарда евро, които ще се използват за закъсалите във финансово отношение страни от ЕС.