Иран и Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) не са успели да постигнат решение за ядрения реактор в Арак и ядрения обект във Фордо, заяви руският зам. външен министър Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му, все още има различия и всяка от страните в преговорите има различно виждане за бъдещето на ядрените обекти.

По-късно стана ясно, че е било решено преговорите да се удължат след крайния срок 20 юли. Решението не е неочаквано.

По-рано през седмицата бе съобщено, че ядрените преговори могат да се удължат, но максимум до 25 ноември. Остават нерешени противоречия по важни въпроси, заяви тогава високопоставен ирански дипломат.

Припомняме, сключеното през ноември 2013 година временно споразумение между преговарящите страни изтича на 20 юли. Иран и световните сили все още не могат да се разберат за капацитета на ядрената програма на Техеран - особено по въпроса за обогатяването на уран.

Друг източник, близък до преговорите, пък обяви, че Иран и „Шесторката" са се договорили да повишат нивото на секретност на провеждащите се във Виена преговори. Мярката е заради навлизането на разговорите в много напрегната фаза, добави представителят.