Международната следствена група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, разследваща обстоятелствата около изстреляната срещу Грузия ракета „Радуга", потвърди, че е имало навлизане в грузинското въздушно пространство от север.   

Групата включва и руски експерти, съобщи агенция „Новости".

Припомняме, Русия отрече да има нещо общо с атаката, при която ракета падна над село Цителубани, като лансира версията, че самолет от грузинска територия е изстрелял ракетата.

Грузия възнамерява да се обърне към съседните страни с молба да предоставят записи от радарните си системи, за да се убедят всички членове на групата, че твърденията на грузинската страна за руско нападение са верни.

Това заяви външният министър на Грузия Гела Безуашвили.

„Днес имах телефонни разговори със западните си колеги. Разговарях и с генералния секретар на НАТО." - коментира Безуашвили.

Грузинското министерство на външните работи е изразило тревогата си пред руските власти и е призовало Русия да сътрудничи на разследването.

Грузинският външен министър съобщи още, че компетентните органи продължават да събират доказателства за нахлуването във въздушното пространство на страната.  
Анализират се и данните на гражданските радари, които напълно съвпадат се тези на военните.

Посланикът на Грузия в ООН Ираклий Аласания ще поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Грузия ще настоява на него да се разгледа не само атаката от 6 август, но и бомбардирането на Кодорската долина на 11 март тази година.