Швеция може да приеме повече от 150 хиляди молби на бежанци за убежище тази година. Липсата на достатъчно подслон означава, че страната ще трябва да започне да прибира новопристигналите в палатки.

Това заяви премиерът на скандинавската страна Стефан Льовен на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

По-рано съобщихме, че е започнало квотното разселване на мигранти в страните от Европейския съюз. Първите "преразпределени" ще бъдат 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция.

„Това, което се случва сега, е една от най-големите хуманитарни операции в шведската история", продължи шведският премиер.

Няма индикации, че броят на хората ще спадне в близко бъдеще и ако продължи със същите темпове както сега, над 150 хиляди бежанци се очакват в Швеция през тази година, каза Льовен.

Агенцията по миграция обяви днес, че през последните 7 дни 8 900 души са потърсили убежище в Швеция.

Междувременно от Международната организация по миграция съобщиха, че нараства броят на новопристигналите мигранти на гръцки острови. През последната седмица всеки ден са пристигали по 7 хиляди души в сравнение с 4 500 в края на септември.

В същото време турското външно министерство изрази притесненията си от нова потенциална вълна от сирийски мигранти на турската граница в резултат на руските въздушни удари в Сирия.