В тази променлива реалност, в която всички живеем, не само в Близкия Изток, но и в цялото глобално пространство и особено Европа, може да се види, че темите за Сигурността са сред най-важните, защото са база за съществуването на всяка една държава. Това заяви посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз по време на дискусия, организирана от БТПП по повод предстоящата третата международна конференция в Израел, посветена на сектор „Сигурност".

Той изтъкна доброто сътрудничество между Израел и България в различни сектори, включително и в сектор „Сигурност". В местата, където сигурността е стабилна всичко друго може да бъде развито, подчерта посланик Шаул Камиса Раз.

Разнообразните заплахи стават все повече и по-силни и те се развиват в различни места, каза той. За пример посочи атентата в Сарафово, преди който никой не би помислил, че България може да бъде обект на терористичен акт.

Ислямистките фактори стават все по-силни, по думите му, и те разпростират пипалата си във все повече страни. Тези тенденции все повече ни задължават както на ниво държава, така и на ниво компании, да мислим и да търсим как да се справим по правилния начин с тези заплахи, каза посланикът на Израел.

България е истински добър приятел, стратегически важна за Израел, изтъкна той. Израел пази топло място в сърцето си за България, подчерта Шаул Камиса Раз. Той обясни, че страната му винаги е готова и има желание да ни помага във всякакви ситуации.

Генерал Гади Шамни, който е в България специално за дискусията, каза на свой ред, че Израел разчита на собствените си сили да се защитава от враговете си. Има тенденция към асиметричност при воденето на война, според него - да уязвиш врага чрез тероризъм. Това превръща войната в нещо много по-сложно.

Най-точната ракета, според него, са самоубийците. Как да се бориш с това, попита генерал Гади Шамни. Страната намира начини и така през 2007 няма нито един израелски гражданин в държавата, който да е загинал заради терорист-самоубиец.

Концепцията на Израел за сигурност е свързана с различни нива на сигурността, ние не вярваме на едно ниво на сигурността, каза генерал Гади Шамни. Всяко ниво на сигурност може да бъде пробито, според него. Затова и се залага на безброй разработки. Ние никога не се отказваме и никога не сме доволни, подчерта той.

Концепцията ни на отбрана е защитна, ние се защитаваме, тактиката ни обаче понякога е атакуваща с цел да предотвратим тероризма, обясни генерал Гади Шамни. Страната се стреми към дълбоко разузнаване, което се гради на знание и технологии.

БТПП от години оценява важността на сигурността на фирмите и гражданите, заяви и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Миналата година форумът е посетен от участници от 65 държави. И тази година ще има лекции и презентации на топ личности в световната сигурност. Предвидени са и турове, които ще позволят да се види как Израел употребява съвременните решения за сектор „Сигурност".

Киберсигурност, защита на чувствителни инфраструктури, разузнаване и предотвратяване на тероризма, готовност и реагиране при бедствени ситуации са акцентите на тазгодишната конференция.

Израел ще разкрие и тайните на сигурността на една от най-големите си национални електроценрали, върху която дневно се „изсипват" 50 000 кибер атаки. Ще бъде демонстрирано и как се осигурява сигурността на едно от големите летища в Израел.