ВМРО разкриха „схемата за обогатяване" на „Софийска вода" - в годишния отчет дружеството декларира огромна част от търговските си загуби като технически, с което се обосновава и необходимостта от нови инвестиции.

Те оправдават увеличението на цената на водата в София с необходимостта от средства за подобряване и ремонта на лошата канализационна система, изтъкна по време на пресконференция зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

Той поясни, че ще внесе втори доклад в СОС за разваляне на концесията на „Софийска вода" и искане за възстановяване на общинското водоснабдително дружество. Джамбазки припомни, че подобно искане е внесъл и през миналия му мандат като общински съветник, но то не е разгледано от СОС. „Ние ще изчакаме законовия срок, който е около 2-3 месеца, и ако докладът не бъде разгледан или пък не получим отговори, които ни удовлетворяват, ще започнем събирането на подписка за провеждането на местен референдум „Да има или да няма концесия на „Софийска вода", подчерта зам.-председателят на ВМРО.

От ВМРО предлагат ДКЕВР да бъде преструктурирана, за да изпълнява задълженията си ефективно - нещо, което, по думите им, сега не е на лице. Една от идеите на партията е енергийната и водната комисия да бъдат разделени.

ДКЕВР е адвокат на монополите и обикновено играе ролята на доброто и лошото ченге - първоначално един монополист предлага висока цена, от комисията излизат и казват - не, няма да е толкова голямо увеличението и в крайна сметка винаги увеличението е стабилно и е в ущърб на гражданите, заяви още Джамбазки.

От партията на Красимир Каракачанов се обявиха и за премахването на всички „паразитни структури" в дружеството и фирми-подизпълнители. „Тези фирми-подизпълнители трябва да се извадят, тъй като това е форма на източване", продължи съветникът, „многократно сме ставали свидетели на това как от „Софийска вода" разкопават една улица, а после двама - трима цигани я асфалтират с крак и после отново и отново."

Във връзка с последното увеличение на цената на водата в столицата от ВМРО са завели дело срещу „Софийска вода", но това дело все още се влачи, тъй като „Върховният административен съд и Софийският административен съд не могат да се разберат кой да го гледа." „Мотае се, защото ако му бъде даден ход, ще стане ясно, че ДКЕВР и „Софийска вода" са неизрядни и ще се наложи да връщат пари", заяви общинският съветник и се закани, че те ще се борят до последно.

По думите му, ако концесията бъде развалена, не би трябвало да има неустойки, тъй като виновната страна не е Столична община, а „Софийска вода," която не си изпълнява ангажиментите по договора. „Това (неустойката, б.р.) беше едно плашило на предишната администрация", допълни още Ангел Джамбазки.

Според данните, представени от Карлос Контрера от правния отдел на партията, всяка година „Софийска вода" губи над 60% от подадената й вода от язовир Искър. По думите му на този етап няма опасност от воден режим в София, но ако нещата продължат така, в следващите няколко години това неминуемо ще се случи.

Над 50% загуби декларират и ВиК операторите в цялата страна.

Контрера също подчерта, че не се спазват законовите изисквания при ценообразуването и че повишението на цената е незаконно.

От ВМРО са подготвили свое становище и въпроси, които ще бъдат изпратени до ДКЕВР, Министерски съвет и регионалния министър Лиляна Павлова.

На пресконференцията присъстваше и Минчо Христов, който е бил част от парламентарната комисия за борба с корупцията на миналото управление. Той поясни, че още тогава е изготвено официално становище, че сделката за „Софийска вода" е корупционна. По думите му с нея трябва да се заемат БОРКОР и ДАНС.

Христов изрази готовност да съдейства на ВМРО в тази тяхна инициатива и ще им предостави въпросното становище.