Евродепутатът Ангел Джамбазки подготвя документи за съдебно дело срещу председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, съобщават от ВМРО. Поводът за решението е отказът на Лозанов да предостави обществена информация по повод искането на директора на БНР Радослав Янкулов за издаване на лиценз за регионални програми на националното радио на турски език.

От ВМРО са категорични, че създаването на регионални програми на турски в националното радио е скандално политическо обслужване на ДПС в навечерието на местните избори. От партията твърдят, че радиото не е изработило и не разпространява програма в чужбина, включително за българите-мюсюлмани в Тракия и Одринско чрез програмата на радио „България".

Ангел Джамбазки намира за недопустимо национална медия да нарушава Конституцията на страната и да прави сепаратистка партийна пропаганда в полза на ДПС и Турция.

Според партията на Каракачанов обясненията на Янкулов и Лозанов са объркани, противоречиви и несъществени. Те водели до основателни подозрения за политическото влияние върху на теория независимия регулаторен орган. От ВМРО твърдят, че двамата не могат да ръководят национална медия и независим регулатор и незабавно трябва да напуснат заеманите постове.

Категоричната позиция на партията е, че СЕМ трябва да отхвърли искането за създаване на регионална програма на БНР в Кърджали на турски.

Партията организира на 8 септември в 10.00 часа протест пред сградата на регулатора. Тогава членовете му щели да проведат заседание.