200 млн. лева за построяване на детски градини във всички цигански квартали в страната, поискаха от ДПС. Според изчисленията на третите по сила в парламента именно толкова са нужни, за да бъдат осигурени места в детските градини за всички цигански деца у нас.

Текст от училищния закон вбеси Сидеров
Още...

Необходимостта от изграждането на такива детски градини лидерът на движението Лютви Местан обясни от парламентарната трибуна с факта, че от училище не отпадат просто циганските деца, а именно онези, които не са преминали през предучилищното образование.

По време на дебатите за новия Закон за предучилищното и училищното образование Местан похвали заложеното въвеждане на задължително предучилищно образование, но поиска да разбере как това ще се изпълни.

„В ромския квартал в Сливен живеят 20 хиляди български граждани. Една детска градина няма в квартала", посочи председателят на ДПС и попита тогава за какво задължение говорим.

Местан изтъкна още, че е много добре това, че всеки ден имаме новини за откриване на нови детски градини, но е добре тези новини да идват и от циганските квартали. „Необходими са не повече от 200 млн. лева за да има детски градини във всички ромски квартали", изчисли лидерът на движението и определи тази сума като нищожно малко предвид целите, които управляващите преследват.

Лютви Местан продължи темата като очерта и още един проблем, а именно този, че отпадналите от училище после отпадат от социалната система на държавата и точно заради това се изправяме пред явленията малки деца да раждат деца.

В началото на словото ви за миг се обърках, че сте от Патриотичния фронт, отправи закачка към Местан патриотът Димитър Байрактаров. Той обаче напомни на ДПС лидера, че циганите живеят в незаконни гета и няма как там да се изгради детска градина или ясла. Само преди ден член на вашата партия ни обясняваше как било традиция деца да раждат деца. По-кротко с лицемерието, първо си изяснете няколко закона и не злоупотребявайте с тази толкова висока трибуна, скастри той Местан.

Започнах да говоря като един истински български патриот, патриотизмът не е ваша територия, ваш е крайният национализъм и ксенофобията, не му остана длъжен лидерът на третата по сила партия в парламента. България има нужда от просветен патриотизъм, а не просташки краен национализъм, отсече Местан.

Със 107 гласа "За" народните представителите приеха закона на първо четене.
Още...

ДПС председателят разгледа и други заложени промени в Закона за предучилищното и училищно образование, като критикува и държавния зрелостен изпит. За пореден път Лютви Местан изрази недоволство от това, че в сегашната матура зрелостниците не са задължени да пишат текст, за да получат добра оценка.

До какво се свежда зрелостта на завършващия средно образование?", попита лидерът на движението и сам намери отговор - „до умението да състави текст, да използва езика в комуникация". За да обясни притесненията си, Местан представи данни, според които 37% от завършилите средно образование през изминалата година са отказали да напишат дори и една дума в текстовата част на теста и въпреки това оценката им е била над 5.

„Тогава този тест измерва ли крайната цел на това обучение?", поиска да разбере председателят на третите по сила в парламента. Той изтъкна, че не иска да усложнява матурата, но настоява ясно да се посочи къде се поставя летвата за Среден 3.

Необходимо е въвеждането на образователен стандарт за оценяване на матурите, който обаче да бъде въведен след 4 години, стана ясно още от думите на Местан.

ДПС съзря опит за дискриминация и в този закон. От движението са притеснени от това, че от него се отделят текстовете, които представят законови гаранции, че майчиният език ще се изучава като избираем предмет поне три часа седмично. „По този начин приравнявате избираемия предмет майчиния език с избираеми предмет хореография", коментира Лютви Местан и обяви, че именно заради такива текстове депутатите от ДПС ще гласуват с „въздържал се" на първо четене на Закона за предучилищното и училищното образование, но и ще внесат свои предложения между първо и второ четене.

От ГЕРБ пък предпочетоха да насочат дебата към конкретиката на двата законопроекта - този, внесен от партията на Бойко Борисов, и този на левицата. Герберката Снежана Дукова видя като основен проблем на колегите си в ляво и център това, че текстовете на ГЕРБ предвиждат финансирането и на частните училища.

Просветният министър защити текстовете за финансирането на частните училища.
Още...

Дукова остана недоволна от интереса на колегите си към двата законопроекта, разглеждащи родното образование. Броят на народните представители в пленарна зала далеч не й се стори за задоволителен предвид характера на обсъжданите теми и тяхната национална значимост, а парламентарният шеф Цецка Цачева дори призова депутатите да дойдат в зала и да седнат по местата си.

Законопроектът е стратегически, цели училището да стане саморегулираща се система, даваща равен и справедлив достъп до образование, защити Дукова внесените от ГЕРБ текстове. Частните училища са реален сектор в системата на средното образование, подчерта депутатката, като даде и пример за това в цифри. По думите й общо 2630 са училищата у нас, като 99 от тях са частни към момента, а 72 са частните детски градини.